Aardbeving creëerde mogelijk ‘beeltenis van Jezus’ op lijkwade van Turijn

lijkwade

Nieuw onderzoek suggereert dat de lijkwade van Turijn toch uit de tijd van Jezus stamt. Tegelijkertijd ontkent het onderzoek dat het de lijkwade van Jezus is: de bijzondere afbeelding op het linnen zou veroorzaakt zijn door een aardbeving.

De lijkwade van Turijn werd in 1898 voor het eerst gefotografeerd en sprak direct tot de verbeelding. Op de doek lijkt namelijk een afbeelding van een man zichtbaar. En die man doet sommige mensen denken aan Jezus. Zo ontstond het idee dat dit de lijkwade van Jezus was.

Koolstofdatering

De atmosfeer bevat een bepaalde hoeveelheid C14 (een isotoop van koolstof). Planten bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid C14. Wanneer zij opgegeten worden door dieren of mensen, krijgen ook die organismen C14 binnen. Als een organisme sterft, krijgt het geen C14 meer binnen en raakt de hoeveelheid C14 in verval: elke 5730 jaar halveert de hoeveelheid C14. Als resten van een plant dus de helft van de hoeveelheid C14 die in de atmosfeer zit, bevatten, gaat men ervan uit dat deze resten ruwweg 5730 jaar oud zijn. Neutronenstraling gooit roet in het eten doordat deze extra koolstofisotopen produceert. Daardoor lijken gedateerde objecten – zoals bijvoorbeeld de lijkwade – jonger dan ze zijn.

Neutronenstraling
In 1988 werd de lijkwade aan een grondig onderzoek onderworpen en gedateerd. Uit het onderzoek bleek toen dat de lijkwade zo’n 728 jaar oud was. En dat verbaasde vele wetenschappers: zij bleven ook na die datering beweren dat de doek veel ouder was en dat de datering niet klopte. En die foute datering zou het resultaat zijn van neutronenstraling. Die straling ontstaat tijdens een kernfusie of kernsplijting waarbij neutronen vrijkomen van hun atomen en hun interactie met de kernen van andere atomen ervoor zorgt dat er nieuwe koolstofisotopen ontstaan. Onduidelijk bleef echter wanneer en onder welke omstandigheden die neutronenstraling een rol speelde.

Aardbeving
Nieuw onderzoek kan nu misschien ietsje meer duidelijkheid scheppen. Onderzoekers schrijven in het blad Meccanica dat de neutronenstraling veroorzaakt werd door een aardbeving. Hun experimenten tonen aan dat drukgolven in de aardkorst de bron van zulke neutronenstraling kunnen zijn. Vervolgens gingen ze op zoek naar aardbevingen in het verleden die in of nabij Israël plaatsvonden en bijzonder krachtig waren. Daarbij stuitten ze op een aardbeving met een kracht van 8.2 op de Schaal van Richter. Deze aardbeving vond in 33 na Christus plaats.

lijkwade

Volgens de onderzoekers kan die beving de foute datering uit 1988 verklaren. Maar daar blijft het niet bij. Ze stellen dat de beving ook de afbeelding op de lijkwade kan verklaren. Volgens de onderzoekers heeft de neutronenstraling chemische reacties veroorzaakt die leidden tot het ontstaan van de bijzondere afbeelding op het linnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd