Aardbeving in Chili verkort aardse dagen

Op 27 februari werd Chili opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Deze aardbeving heeft er mogelijk voor gezorgd dat de aarde sneller om haar as draait, oftewel dat de aardse dagen korter zijn. Dit blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschapper Richard Gross van het Jet Propulsion Laboratorium heeft berekend hoe de rotatie van de aarde is veranderd na de aardbeving. De voorlopige uitslag is dat de aardbeving een aardse dag met 1,26 microseconden vertraagde. Dit is overigens niet veel. Een microseconde past één miljoen keer in een seconde.

Indrukwekkender is misschien nog wel dat de as van de aarde is veranderd. Gross berekende dat de aardbeving de figuuras van de aarde acht centimeter opschoof. De figuuras is de centrale lijn van de massaverdeling van onze planeet. Overigens is de figuuras niet hetzelfde als de noord-zuid-as. Het verschil tussen de twee assen is ongeveer tien meter.

De Sumatraanse aardbeving in 2004 had een kracht van 9,1 op de schaal van Richter en verkortte de aardse dagen met 6,8 microseconden, aldus Gross. Daarnaast verschoof de figuuras van de aarde ongeveer zeven centimeter.

De Chileense aardbeving was minder krachtig dan de Sumatraanse aardbeving. Waarom zorgde de aardbeving in Chili dan voor een grotere verschuiving van de figuuras? Er zijn twee redenen: de aardbeving in Chili vond veel zuidelijker plaats, waardoor die effectiever is dan de Sumatraanse aardbeving nabij de evenaar. Daarnaast is de breuk waarlangs de aardplaat bij Chili is verschoven steiler dan die bij Sumatra. Als gevolg is de verplaatsing van aardmassa in de verticale richting groter.

Gross benadrukt dat voorspellingen mogelijk veranderen als er meer data bekend wordt van de Chileense aardbeving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd