Aardbeving leidde tot Japanse meltdown

Uit een nieuw rapport blijkt dat de aardbeving – nog voordat de tsunami er was – de koelsystemen van de kernreactor uitschakelde.

Iedereen ging er eigenlijk vanuit dat de aardbeving de koelsystemen van de Japanse kerncentrale niet had aangetast. De tsunami zou de reden zijn geweest dat de koelsystemen uitvielen en een meltdown ontstond.

Maatregelen
Met dat in het achterhoofd werd de afgelopen maanden gediscussieerd over hoe verantwoord het was om kernreactoren in een gebied te plaatsen waar ook aardbevingen konden plaatsvinden. Vaak werd er opgemerkt dat een aardbeving alleen een kernreactor niet kon uitschakelen. Om voortaan ook beter op tsunami’s voorbereid te zijn, werden er maatregelen getroffen. Zo werden de koelsystemen hoger geplaatst, zodat deze geen schade zouden oplopen als het water plotseling opkwam. En daarmee leek het laatste woord gezegd.

Discussie

Zijn de problemen in Japan een reden om te stoppen met kernenergie? Lees er hier alles over.

Aardbeving
Maar een nieuw rapport blaast de discussie weer nieuw leven in. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de aardbeving alleen de koelsystemen ook heeft aangetast. Eén van de systemen viel tien minuten na de beving uit en dat bleef zo gedurende drie uren. Dit incident – dat nog plaatsvond voordat de tsunami met vernietigende kracht toesloeg – heeft de meltdown waarschijnlijk flink versneld.

Vorige week sloot Japan nog een kernreactor die zich in een zone bevindt waar de kans op bevingen groot is. Pas als er zo’n vijftien meter hoge muren rondom de fabriek zijn opgetrokken, gaat deze weer open. De fabriek zou dan immers veilig moeten zijn. Ook als er een tsunami optreedt. Maar ook die beslissing komt nu in een nieuw daglicht te staan. Want beschermen tegen een tsunami gaat wel. Maar hoe bescherm je een kerncentrale tegen een beving met een kracht van 9.0?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd