Aardbeving veroorzaakt geboortegolf in Nieuw-Zeeland

Een week na de aardbeving in Nieuw-Zeeland blijkt dat er opvallend veel kinderen geboren zijn in de regio Canterbury, het gebied dat door de aardbeving is getroffen. “Aardbevingen zorgen ervoor dat vrouwen sneller bevallen”, legt deskundige David Metes uit. “Mensen schakelen automatisch in een soort overlevingsmodus, waardoor de baby eerder geboren wordt.”

Eerdere studies toonden al aan dat meer stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een vroege geboorte. Dit niet alleen: ook negen maanden na een ramp pieken de geboortecijfers. Zo resulteerde de aardbeving in Chili op 27 febuari 2010 negen maanden laten in een heuse babyboom.

Waarom worden er negen maanden na een ramp meer kinderen geboren? Een mogelijkheid is dat door een ramp minder voorbehoedsmiddelen verkrijgbaar zijn. Doordat er geen condooms of pillen gebruikt worden, is de kans groter dat er een kind wordt geboren. Een tweede mogelijkheid is dat overlevenden van een ramp meer aan seks doen. Seks is immers een manier om stress even te vergeten.

“In hopeloze situaties proberen mensen hun leven weer op te pakken”, legt Frederick Jean Pierre uit. “Zo zijn er vrouwen die een man voor zich proberen te winnen, zodat ze kunnen rekenen op zijn bescherming. Andere vrouwen verkopen zichzelf om voedsel en water te krijgen.”

Een andere mogelijkheid is dat mensen weinig te doen hebben, waardoor zij besluiten om seks met elkaar te hebben. Dit gebeurt vaak na stroomstoringen, zoals in 2007 na de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. 50.000 huishoudens zaten dagenlang zonder stroom, wat negen maanden later resulteerde in een babyboom.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd