Aarde geeft ruimtesonde OSIRIS REx een duwtje

De ruimtesonde zet nu koers richting planetoïde Bennu.

OSIRIS-REx werd iets meer dan een jaar geleden gelanceerd. Tijdens de lancering verkreeg de ruimtesonde alle momentum die deze nodig had om naar Bennu te reizen. En toch keerde de ruimtesonde afgelopen vrijdag terug naar de aarde voor een extra ‘duwtje’. Dat duwtje was nodig om het baanvlak van de sonde te wijzigen.

Op koers
OSIRIS-Rex naderde de aarde tot zo’n 17.237 kilometer. Hoewel de afstand tussen de ruimtesonde en aarde aanzienlijk was, oefende onze aarde met haar zwaartekracht toch de gewenste invloed uit op OSIRIS-REx. NASA kan dan ook bevestigen: OSIRIS-Rex ligt nu op koers richting Bennu.

De missie
Naar verwachting zal OSIRIS-REx eind 2018 bij Bennu arriveren om de planetoïde tot in detail te bestuderen. Onderzoekers hopen zo meer te weten te komen over de ruimtesteen – die sinds het ontstaan van het zonnestelsel waarschijnlijk nauwelijks veranderd is – en verwachten uiteindelijk dankzij deze missie ook het ontstaan van het zonnestelsel beter te begrijpen.

Wie denkt dat we OSIRIS-REx na diens scheervlucht van dit weekend nooit meer terugzien, heeft het mis. Want het onderzoek van de ruimtesonde vindt niet alleen rondom Bennu plaats. De sonde zal ook afdalen richting het oppervlak, een grondmonster verzamelen en dat vervolgens terugbrengen naar de aarde. Een primeur!

Meer weten…
…over deze fantastische missie? Lees er hier alles over!

Bronmateriaal

"NASA’S OSIRIS-REx Spacecraft Slingshots Past Earth" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA’s Goddard Space Flight Center / Conceptual Image Lab

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd