Aarde ‘schopt’ ruimtesonde Juno overmorgen naar Jupiter

juno

Overmorgen scheert ruimtesonde Juno langs de aarde en nadert onze planeet tot een afstand van zo’n 500 kilometer. En dat zal de ruimtesonde weten! Onze planeet zal Juno een flinke trap geven, waardoor deze naar verwachting in 2016 bij Jupiter arriveert.

Juno werd in augustus 2011 gelanceerd. Eindbestemming? Jupiter! De sonde heeft inmiddels al meer dan één miljard kilometer afgelegd. En toch komt Juno morgen heel dicht bij de aarde in de buurt. Hoe kan dat?

Juno vliegt niet in één rechte lijn naar Jupiter, maar cirkelt door het zonnestelsel (zie ook onderstaande afbeelding). En tijdens dat rondcirkelen komt Juno – expres – heel dicht bij onze planeet in de buurt. “De flyby langs de aarde zal Juno een flinke trap geven, waardoor deze met zo’n 7,3 kilometer per seconde versnelt,” legt onderzoeker Rick Nybakken uit. En die versnelling heeft Juno nodig om bij Jupiter uit te komen. Nadat de sonde de trap van de aarde ontvangen heeft, vliegt deze dan ook rechtstreeks op zijn doel af.

Afbeelding: NASA.
Afbeelding: NASA.

Naar verwachting komt Juno vervolgens in juli 2016 op Jupiter aan. Het is de bedoeling dat de sonde dertig rondjes rond Jupiter gaat voltooien. Wetenschappers hopen dat Juno ze antwoord kan geven op verschillende prangende vragen omtrent Jupiter. Bijvoorbeeld: heeft Jupiter een vaste kern? Wat bevindt zich onder Jupiters wolken? Hoe diep reikt de Grote Rode Vlek in de atmosfeer? En hoeveel water bevat Jupiter? En waar komt dat water vandaan? Ook worden er mooie foto’s van Juno verwacht. Onder meer van het poollicht op Jupiter.

Bronmateriaal

"Juno spacecraft to Jupiter prepares to launch" - SWRI.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SwRI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd