Aarde warmt echt op

Een onafhankelijk onderzoeksteam bevestigt wat vele wetenschappers al concludeerden: onze planeet warmt echt op.

De afgelopen tijd is er nogal wat onduidelijkheid over klimaatverandering. Fouten van het Intergovernmental Panel on Climate Change, enthousiaste klimaatsceptici en even ambitieuze klimaatwetenschappers hebben er voor gezorgd dat klimaatverandering een warrig en twijfelachtig begrip is geworden.

AMO

De aarde warmt op. En toch zien we van jaar tot jaar nog steeds grote verschillen. Soms is het heel warm. Soms is het heel koud. De onderzoekers wijten dat aan de AMO (Atlantische Multidecadale Oscillatie). Veranderende watertemperaturen in het noorden van de Atlantische Oceaan zouden de jaarlijkse temperatuurverschillen verklaren.

Onafhankelijk
Tijd voor een onafhankelijk onderzoek waarin alle data open en bloot op tafel zouden worden gelegd, zo vond onderzoeker Richard Muller. Hij verzamelde tien wetenschappers, waaronder een man die dit jaar de Nobelprijs won, en ging aan de slag. Het onderzoek werd gefinancierd door diverse organisaties, waaronder een organisatie die bijdroeg aan de lobby van klimaatsceptici.

Weerstation
De onderzoekers bestudeerden de metingen van 40.000 weerstations wereldwijd. Vervolgens werd een grafiek samengesteld waarin de afwijkingen van de temperatuur tussen 1800 en 2010 werden vastgelegd. De resultaten van de wetenschappers blijken nauw overeen te komen met de resultaten van onder meer NASA en NOAA. Klimaatsceptici deden deze resultaten eerder nog af als ‘onbetrouwbaar’. “Dit (onderzoek, red.) bevestigt dat deze studies zorgvuldig zijn uitgevoerd en dat mogelijke vooroordelen die klimaatsceptici dachten te zien de conclusies niet serieus hebben aangetast,” meent Muller.

Weerstation

Klimaatsceptici stellen vaak dat de hogere temperaturen die wetenschappers meten niet wijzen op klimaatverandering. Veel weerstations bevinden zich nabij steden. Deze steden groeien en daardoor zou het bij de weerstations warmer worden. Dit onderzoek ontkracht dat argument. Weerstations leveren betrouwbare informatie.

De onderzoeksmethode en resultaten zijn op dit moment in te zien op de site Berkeley Earth. Alle gegevens worden vrijgegeven en wetenschappers kunnen nu feedback leveren alvorens de resultaten in een wetenschappelijk blad worden gepubliceerd. “Dit is de manier waarop ik decennialang wetenschap heb bedreven,” vertelt Muller. “Dit was de manier waarop iedereen het deed, totdat sommige bladen – met name Science en Nature – dat verboden. Dat was geen goede verandering.” Het feit dat klimaatonderzoek altijd achter gesloten deuren plaatsvond, zou klimaatsceptici (terecht) wantrouwig hebben gemaakt.

Bronmateriaal

"Global warming 'confirmed' by independent study" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA's Marshall Space Flight Center (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd