Aarde zaaide mogelijk leven op Jupiter

Een asteroïde die op aarde inslaat, kan leven weg doen slingeren. Maar hoe ver slingert dat leven dan? Ver, zo blijkt uit onderzoek.

Dat materialen door toedoen van een asteroïde-inslag elders belanden, is niets nieuws. Asteroïde-inslagen hebben er immers ook voor gezorgd dat gesteenten van bijvoorbeeld de maan of Mars op onze planeet terecht kwamen.

Omgekeerd
Omgekeerd kan het natuurlijk ook: inslagen op aarde slingerden van alles de ruimte in en een deel daarvan landde elders. Maar hoe ver kunnen die materialen komen? Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat ze op Venus of de maan konden belanden. Maar Mars was bijvoorbeeld weer te ver weg: de zon en de zwaartekracht van de aarde zou in de weg hebben gezeten. Weinig deeltjes zouden dan ook op de rode planeet zijn beland.

Verbazingwekkend
Nieuw onderzoek levert echter verbazingwekkende resultaten op. Wetenschappers maakten een computermodel en lieten daarin 10.242 deeltjes de aarde verlaten. De snelheid waarmee dat gebeurde, was elke keer anders. Uit dit onderzoek blijkt dat ongeveer twee keer meer deeltjes op Mars kunnen belanden dan gedacht. Maar wanneer de snelheid zeer hoog ligt, is de kans dat de deeltjes op Mars belanden kleiner dan de kans dat ze op Jupiter eindigen.

30.000 jaar
Zo’n reis kan even duren: de onderzoekers volgden de deeltjes 30.000 jaar. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de sterkste organismen het hooguit zoveel jaren in de ruimte uithouden.

Dit onderzoek levert genoeg stof tot nadenken. Het toont aan dat het zomaar mogelijk moet zijn dat de aarde leven zaaide op bijvoorbeeld Europa (een maan van Jupiter die waarschijnlijk een grote oceaan herbergt). Het is zelfs mogelijk dat deeltjes het zonnestelsel verlieten.

Bronmateriaal

"Earth Ejecta Could Have Seeded Life on Europa" - Technologyreview.com
Foto: NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd