Absoluut gehoor: het zit in ieder geval deels in de genen

Sommige mensen hebben het, anderen gewoon niet: een absoluut gehoor. Ze kunnen tonen die ze horen direct benoemen en een toon zingen, zonder dat ze daarvoor eerst een referentietoon hoeven te horen. Lang werd gedacht dat het een kwestie is van oefenen, maar nu blijkt het toch deels in de genen te zitten.

“We vroegen ons af of een absoluut gehoor een kwestie van aanleg of opvoeding is,” vertelt onderzoeker Diana Deutsch, van de universiteit van Californië, San Diego. Om daar achter te komen, zetten de onderzoekers een experiment op.

Cijfers
Ze bestudeerden 27 volwassenen die allemaal beschikten over een absoluut gehoor. Alle proefpersonen waren op hun zesde (of zelfs daarvoor) al begonnen met muziekles. De proefpersonen kregen een serie cijfers te zien en moesten deze onthouden en direct daarna in de juiste volgorde opnoemen. Daarna herhaalden de onderzoekers het experiment, alleen kregen de proefpersonen de cijfers nu niet te zien, maar te horen.

WIST U DAT…

Geheugen
De proefpersonen met een absoluut gehoor bleken in vergelijking met mensen die geen absoluut gehoor hadden veel beter in staat om cijfers die ze hoorden te onthouden. Wanneer de cijfers op een scherm getoond werden, scoorden de twee groepen allebei even hoog. “Onze resultaten wijzen er dan ook op dat absoluut gehoor samenhangt met een ongebruikelijk groot geheugen voor geluiden,” stelt Deutsch.

Het onderzoek kan verklaren waarom twee mensen die al even lang muzieklessen volgen soms niet allebei over een absoluut gehoor beschikken. Het absolute gehoor heeft waarschijnlijk net zoveel te maken met de genen als het te maken heeft met muzikale opvoeding.

Bronmateriaal

"Perfect pitch: Knowing the note may be in your genes" - American Institute of Physics (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Amarand Agasi (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd