Adembenemende foto van de Carinanevel

Wetenschappers hebben met behulp van de APEX-telescoop een werkelijk adembenemende foto van de Carinanevel gemaakt.

De nevel staat erop zoals deze is. Een tikje gewelddadig en stoffig. Hier in deze stofwolken ontstaan de meest massieve en stralende sterren van ons sterrenstelsel.

Koud
Op de foto zijn met name de wolken bestaande uit stof en gassen goed te zien. De stofdeeltjes zijn heel koud: ze hebben een temperatuur van -250 graden. Daardoor zenden zij maar een heel zwakke gloed uit. De foto is een combinatie van observaties van de APEX-telescoop en de Curtis Schmidt-telescoop. Eerstgenoemde telescoop legde de nevel op submillimeter-golflengten vast en kon dus ook de superkoude stofdeeltjes ‘zien’. De tweede telescoop richtte zich op het zichtbare licht.

Groter

Bekijk de foto hier in het groot!

Breedte
De Carinanevel bevindt zich op zo’n 7500 lichtjaar van de aarde en heeft een breedte van 150 lichtjaar. De sterren in deze nevel hebben samen een massa die groter is dan die van 25.000 keer onze zon. Alle gas- en stofwolken in de nevel hebben een massa die ongeveer gelijk is aan de massa van onze zon keer 140.000.

Ongeveer in het midden van de foto (ietsje naar links en ietsje naar boven) is een heel heldere ster te zien: Eta Carinae. Dit is één van de helderste sterren van deze nevel en binnen een miljoen jaar zal deze veranderen in een supernova.

Foto: ESO / APEX / T. Preibisch et al. (Submillimetre); N. Smith, University of Minnesota / NOAO / AURA / NSF (Optical).

Bronmateriaal

"Spectacular New Image Exposes Nebula's Cool Clouds" - Livescience.com
"De koele wolken van Carina" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / APEX / T. Preibisch et al. (Submillimetre); N. Smith, University of Minnesota / NOAO / AURA / NSF (Optical).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd