Afrikaans dieet verlaagt kans op darmkanker binnen twee weken

bonensoep

Ons eetgedrag heeft een grote invloed op onze gezondheid. Iemand die teveel suikers eet, heeft een grote kans om stofwisselingsstoornissen en obesitas te ontwikkelen. En wie rood vlees eet, moet genoegen nemen met parasieten in zijn lichaam. Nieuw internationaal onderzoek bevestigt dat jouw eetgedrag ook de kans op darmkanker kan vergroten of verlagen.

Het internationale team van onderzoekers – waar ook microbiologen van de Wageningen universiteit aan deelnamen – lieten Afro-Amerikanen twee weken lang een origineel Afrikaans dieet volgen. Daarnaast consumeerden Afrikanen twee weken lang kenmerkende Amerikaanse kost.

Dieet is doorslaggevend
Het is algemeen bekend dat darmkanker bij zwarte Zuid-Afrikanen amper voorkomt. Daarnaast is het aantal gevallen van darmkanker bij de Afro-Amerikanen juist torenhoog. Onderzoekers vermoeden al langer dat dit komt door het voedsel. Zo eten Afrikanen in Zuid-Afrika vezelrijk met weinig eiwitten en vetten. Denk aan bonensoep, ananas, zalmkroketten, vistaco’s, fruit en maisproducten. De Amerikanen van Afrikaanse oorsprong eten juist weinig vezels en verorberen meer eiwitten en vetten, zoals pannenkoekjes, rood vlees, roast beef, lever, uien, aardappelen en corned beef. Daarnaast koken Afrikanen hun voedsel, terwijl de Afro-Amerikanen meer bakken of frituren.

Wist je dat…

…wij tijdens onze evolutie steeds meer bacteriesoorten in onze darmen zijn verloren? Ons microbioom wordt dus steeds saaier. Wetenschappers vermoeden dat er een verband is tussen een gebrek aan microbiële diversiteit in de darmen en ziekten als astma, darmkanker en autoimmuunziekten.

Biomarkers
De onderzoekers schrokken waarschijnlijk toen ze de resultaten van het onderzoek zagen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde biomarkers voor verhoogd darmkankerrisico omhoog gaan bij de Afrikanen die het Amerikaanse dieet consumeren. Deze biomarkers zakten bij de Afro-Amerikanen. En dat al na twee weken! “Het was inderdaad verrassend dat we na twee weken al zo’n groot effect ten gevolge van de dieetverandering zagen”, zegt wetenschapper Erwin Zoetendal van de Wageningen universiteit.

Het microbioom verandert
Het Afrikaanse eetpatroon zorgt ervoor dat de fermentatie van koolhydraten hoger is, waardoor er meer butyraat vrijkomt. Butyraat verlaagt het risico op darmkanker. Ook de productie van secundaire galzouten – die het kankerrisico verhogen – daalt bij mensen die Afrikaans eten. De consumptie van het Amerikaanse dieet zorgt voor het tegenovergestelde effect. “Uit dit onderzoek blijkt dat dieet-gedreven veranderingen in het microbioom een direct effect hebben op de risicofactoren voor colonkanker”, concludeert onderzoeker Willem de Vos van de Wageningen universiteit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd