Agaatpissebed heeft twee klokken in zijn lijf

agaatpissebed

Nieuw onderzoek suggereert dat organismen die aan de kust leven zeker twee interne klokken hebben. Een klok die het dag- en nachtritme aangeeft. En een klok die rekening houdt met de getijden.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Leicester in het blad Current Biology. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder Eurydice pulchra, de Agaatpissebed.

Dag & nacht, eb & vloed
De pissebed beschikt over een klok die het dag- en nachtritme aangeeft. Dat leiden de onderzoekers af uit de melanoforen: pigmentcellen die tijdens de dag groter worden (en de pissebedden beschermen tegen zonlicht) en ‘s avonds kleiner worden (want dan zijn ze toch niet nodig). Maar dat is niet het enige ritme waar het lichaam van de pissebed op afgaat. De pissebedden hebben ook nog een cyclus van 12,4 uur, waarin ze afwisselend zwemmen (als het vloed wordt) en zichzelf begraven (als het eb wordt).

WIST U DAT…

…cellen van depressieve mensen in een andere tijdzone leven?

Twee klokjes
Lang dachten onderzoekers dat het gedrag van de pissebedden dat afgestemd is op de getijden ook geregeld werd door de klok die het dag- en nachtritme aangeeft. Maar nieuw onderzoek toont aan dat de cyclus ontstaat op basis van een tweede klok.

De klok verstoord
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze aantoonden dat ze het dag- en nachtritme van de organismen gemakkelijk konden verstoren (bijvoorbeeld door ze alleen maar aan licht en dus niet aan duisternis bloot te stellen of te rommelen met genen die het dag- en nachtritme regelen). Maar wanneer ze zo het dag- en nachtritme verstoorden, bleef hun cyclus die afgestemd was op de getijden intact. Dat bewijst dat die cyclus gebaseerd is op een tweede klok.

De onderzoekers vermoeden dat de Agaatpissebed niet het enige organisme met twee klokken is. Vele andere dieren die aan de kust leven, zouden gebaat zijn bij zo’n tweede klok. “Ik verwacht deze ritmes bij heel veel kustdieren aan te treffen, waaronder insecten, krabben en wellicht zelfs planten,” aldus onderzoeker Charalambos Kyriacou.

Bronmateriaal

"Coastal animals have their own tidal timer - separate from the 24-hour body clock" - Le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Hans Hillewaert (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd