Alle Nederlandse kranten sinds 17de eeuw online

Nederland heeft één miljoen krantenpagina’s online gezet, waarvan de oudste stamt uit het jaar 1618. Dat heeft de Koninklijke Bibliotheek gisteren bekendgemaakt. Het is daarmee de op één na grootste online krantenbibliotheek ter wereld. Mogelijk worden er in de toekomst nog miljoenen pagina’s meer aan het archief toegevoegd.

Het proces duurde maar liefst vier jaar, waarin de krantenpagina’s werden ingescand en gedigitaliseerd. Het is de bedoeling om tegen 2012 nog eens zeven miljoen krantenpagina’s online beschikbaar te maken. Het oudste krantenstuk, een diplomatenkrant afkomstig uit een Zweeds archief, was er een uit het jaar 1618. De meest recente krantenpagina’s zijn van 1995.

Mensen die geïnteresseerd zijn om de kranten te bekijken, kunnen op de speciale website trefwoorden invoegen om bepaalde krantenpagina’s terug te vinden. “Je krijgt een prachtig overzicht van verschillende kranten uit verschillen tijden,” aldus projectleider Edwin Klijn in Radio Online.

Klijns favoriet uit het archief is een krant uit 1928 die berichtte over de Olympische Spelen in Amsterdam. Tussen dat Olympisch nieuws stond een piepklein berichtje dat hij zeer bijzonder vond. “In het bericht stond dat een vliegtuigje wilde landen in het Stadion waar de Spelen werden gehouden omdat ze het stadion aanzagen voor Schiphol. Het vliegtuig vloog daarom af op de Marathon-toren, waar ze de Vlam aanzagen voor het baken van Schiphol. Als dat niet geweldig is om te lezen.”

Aan het project is wel een groot prijskaartje verbonden: 12,5 miljoen euro. Op één na is het nu wel echter het grootste online krantenarchief ter wereld, naast dat van het Library of Congress

Bronmateriaal

KB & Radio Online

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd