Voor de allereerste keer flinke sporen van komeetinslag ontdekt op aarde

komeetinslag

Wetenschappers hebben voor het eerst bewijs gevonden dat een komeet de atmosfeer van de aarde binnendrong, explodeerde en een schokgolf van vuur produceerde die alle levensvormen die deze tegenkwam, vernietigde. De komeet explodeerde zo’n 28 miljoen jaar geleden, boven Egypte.

“Kometen bezoeken onze hemel altijd al, maar nog nooit is er materiaal van een komeet op aarde teruggevonden,” vertelt onderzoeker David Block. Maar daar is nu dus verandering in gekomen. Onderzoekers hebben in de Sahara bewijs gevonden van een komeetinslag. Het gaat om een enorme hoeveelheid geel siliciumdioxideglas die over een gebied ter grootte van 6000 vierkante kilometer verspreid ligt.

Ook de oude Egyptenaren zijn de sporen van de komeetinslag niet onopgemerkt gebleven. Een stukje ervan zit verwerkt in een broche van Toetanchamon. Via: de universiteit van Witwatersrand.
Ook de oude Egyptenaren zijn de sporen van de komeetinslag niet onopgemerkt gebleven. Een stukje ervan zit verwerkt in een broche van Toetanchamon. Via: de universiteit van Witwatersrand.
De onderzoekers kwamen de sporen van de komeet op het spoor toen een Egyptische geoloog een mysterieuze zwarte steen ontdekte in het gebied waar ook het siliciumdioxideglas te vinden is. De onderzoekers analyseerden de steen en konden uitsluiten dat het om een meteoriet ging. Ze concludeerden dat het de kern van de komeet moest zijn.

De vondst is heel bijzonder. Fragmenten van kometen zijn nog nooit op aarde teruggevonden – als we de microscopisch kleine stofeeltjes in de bovenste laag van de atmosfeer en koolstofrijk stof in het ijs op Antarctica even niet meetellen. Tegelijkertijd zijn astronomen heel nieuwsgierig naar kometen, omdat ze ons meer kunnen vertellen over de totstandkoming vna het zonnestelsel. “NASA en ESA spenderen miljarden dollars om een paar microgram komeetmateriaal te verzamelen en terug naar aarde te brengen,” weet onderzoeker Jan Kramers. “Nu hebben we een heel nieuwe methode om dit materiaal te bestuderen, zonder dat er miljarden dollars moeten worden uitgegeven om het materiaal te verzamelen.”

Bronmateriaal

"First ever evidence of a comet striking Earth" - Wits.ac.za
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Terry Bakker.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd