Alzheimer-patiënten kunnen mogelijk nog wel nieuwe herinneringen aanmaken

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat Alzheimer-patiënten nog wel nieuwe herinneringen kunnen vormen, maar niet meer kunnen ophalen. Dit biedt hoop!

Onderzoekers hebben muizen met beginnende Alzheimer onderzocht. Dit zijn muizen met mutaties in de genen, waardoor zij te maken krijgen met plaque in hun hersenen, net zoals Alzheimer-patiënten. De wetenschappers slaagden er in om een bepaalde groep geheugencellen aan de onderkant van de hippocampus te activeren met elektriciteit, waardoor het geheugen weer goed werkte en herinneringen weer opgeroepen konden worden. Wat blijkt: de geheugencellen van de muizen waren te zwak geworden en dus niet in staat om informatie op te halen. Door deze cellen te activeren werden de muizen weer gezond.

Bart Rutten (hoofd neurowetenschappen aan de Universiteit van Maastricht) vertelt aan De Volkskrant dat muizen geen mensen zijn. “Wel is het vernieuwend onderzoek, omdat voor het eerst is aangetoond welke zenuwcellen in de hippocampus precies verantwoordelijk zijn voor problemen met het ophalen van herinneringen bij beginnende Alzheimer.”

De reden dat het niet bij mensen uitgevoerd kan worden, is omdat amyloïde plaques bij mensen op een andere manier ontwikkelen. Wetenschappers zijn hierdoor niet in staat om cellen met licht te activeren. Maar wat niet is, kan nog komen. Er worden al experimenten gedaan waarbij de hippocampus wordt gestimuleerd. Dit leidt tot het ontstaan van nieuwe neuronen en verbetert het geheugen van sommige Alzheimer-patiënten.

Overigens wordt er op dit moment veel onderzoek gedaan naar Alzheimer. In december maakten wetenschappers bekend dat een stofje uit energiedrank Alzheimer-plaques opruimt. Ook werd vorig jaar bekend dat het experimentele kankermedicijn AZD05030 de opeenstapeling van het eiwitfragment bèta-amyloïde – een kenmerk van Alzheimer – kan tegengaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd