Amateur-astronomen produceren de mooiste astrofoto’s

Het kost veel tijd om van ruwe data van telescopen levendige, kleurrijke afbeeldingen te maken. Instellingen als NASA en ESO hebben professionele beeldbewerkers in dienst om foto’s op te poetsen. Zo komen bepaalde details nog meer naar voren. Maar wist u dat ook amateur-astronomen in staat zijn om de mooiste astronomische foto’s te produceren?

ESO schreef onlangs een bijzondere wedstrijd uit: Hidden Treasures 2010. Enthousiastellingen kregen de kans om ESO’s archieven met astronomische data te doorzoeken op zoek naar verborgen kosmische juweeltjes. In totaal zijn er bijna honderd inzendingen binnengekomen.

“We waren compleet verrast door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen. Dit was geen uitdaging voor bangeriken, omdat de deelnemers niet alleen vaardigheden op het gebied van dataverwerking nodig hadden, maar ook een artistiek gevoel. We zijn opgetogen dat er zoveel talent blijkt te bestaan”, zegt Lars Lindberg Christensen, hoofd van ESO’s Education and Public Outreach Department.

De deelnemers moesten terabytes aan professionele astronomische data doorploegen om een serie afbeeldingen in grijswaarden te identificeren van een hemelobject dat de verborgen schoonheid van ons universum zou onthullen.

De winnaar is Igor Chekalin uit Rusland. Hij gebruikte ruwe data van de Orionnevel om er een prachtig plaatje van te maken (zie foto linksboven). Chekalin wint een reis naar Paranal en een tas met goodies. Op de tweede plaats is opnieuw Igor Chekalin geëindigd met een gezamenlijke foto van NGC 3169, NGC 3166 en SN 2003CG (zie foto rechts). Op de derde plaats staat Sergey Stepanenko met een foto van NGC 6729.

Alle inzendingen bekijken? Ga naar de website van ESO.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd