Amerikaans rif kan kou niet aan

Begin 2010 werd Florida getroffen door extreme kou. Uit onderzoek blijkt nu dat dat ook het rif niet in de koude kleren is gaan zitten.

De onderzoekers bestudeerden het rif van Florida: een rif dat 260 kilometer lang is en zich uitstrekt van Miami tot de Dry Tortugas. Zowel tijdens de koude periode als erna werd gekeken hoe het met het rif ging. Ook vergeleken de onderzoekers de schade met de schade die extreme hitte enkele jaren eerder aan het rif had toegebracht.

WIST U DAT…

…overboord geslagen containers soms uitgroeien tot een kunstmatig rif?

Oppervlak
Ze ontdekten dat het rif veel meer moeite heeft met kou. Belangrijke soorten die bijdragen aan de opbouw van het rif werden hard getroffen door de koude januarimaand. Tot wel veertig procent ervan stierf. De riffen die zich dicht bij het oppervlak of de kust bevonden, hadden het het moeilijkst. En de soorten die het beste bestand waren tegen extreme hitte werden het hardst getroffen door de kou.

Weerbaarheid
“Eeuwenoude koloniën gingen binnen enkele dagen verloren,” vertelt onderzoeker Diego Lirman. De kou zorgde er niet alleen voor dat veel koraal verdween: het tastte ook de weerbaarheid van het koraal aan. Het kan decennia duren voordat die weer op peil is.

In januari 2010 werd Florida overvallen door – naar lokale begrippen – extreme kou. De temperatuur van de oceaan viel terug naar 11 graden Celsius. De onderzoekers benadrukken dat de mens het koraal daar niet voor had kunnen behoeden, maar dat we het koraal wel kunnen helpen om zich te herstellen. Bijvoorbeeld door vervuiling tegen te gaan.

Bronmateriaal

"New study shows that Florida's reefs cannot endure a 'cold snap'" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nashworld (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd