Amerikaanse man naar huis met volledig kunstmatig hart

Een man uit de Amerikaanse staat Arizona heeft een ziekenhuis verlaten met een volledig kunstmatig hart. Sinds de introductie van het volledige kunstmatige hart in 2004 hebben 850 personen op aarde het apparaat tijdelijk ontvangen. Tot nu toe was het gebruikelijk om in het ziekenhuis te blijven. De Amerikaanse man pakt het anders aan.

Het volledige kunstmatige hart bestaat uit twee kunstmatige ventrikels. Het apparaat wordt tijdelijk gebruikt tot een gedoneerd hart beschikbaar is. Tot die tijd moeten mensen met een kunstmatig hart in het ziekenhuis blijven, al duurt dit jaren. Het volledige kunstmatige hart wordt alleen geimplementeerd bij patiënten waarvan beide ventrikels het niet meer doen. Tachtig procent van de patiënten overleeft de procedure. Voor hen komt een donorhart op tijd.

Het volledige kunstmatige hart vereist perslucht van een externe machine. Deze machine – genaamd ‘Big Blue’ – is 190 kilo zwaar en erg groot. Patiënten konden de machine niet gemakkelijk mee naar huis nemen, waardoor ze vast zaten in een ziekenhuis.

Charles Okeke uit Arizona heeft een kleinere versie van de machine gekregen. Deze weegt slechts 6,1 kilo en past met gemak in een rugzak. Er is een vereiste: Okeke moet de rugzak altijd dragen. De Freedom Driver, zoals de kleinere machine heet, mag aan zestig meer patienten worden uitgereikt. Dertig van hen mogen naar huis, de andere dertig blijven in het ziekenhuis. Wetenschappers kunnen zo de gezondheid van beide groepen met elkaar vergelijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd