Amerikaanse studenten laten hun Hyperloop-pod zweven

De Hyperloop leek een krankzinnig idee, maar komt dankzij het harde werken van studenten nu wel heel dicht bij de realiteit in de buurt.

De Hyperloop is een transportmiddel dat zich – in theorie – met een snelheid van zo’n 1220 kilometer per uur kan verplaatsen. Laten we dat even heel concreet maken: dat betekent dus dat je slechts een half uurtje nodig hebt om van Leeuwarden naar Parijs te reizen. Niet gek. Maar is het niet te mooi om waar te zijn? Elon Musk – de man achter PayPal, Tesla en SpaceX en bedenker van de Hyperloop – dacht van niet. Hij stelde voor om de Hyperloop-capsules op ‘kussens van lucht’ door een tunnel met daarin een lage druk te laten reizen. Zo wordt de luchtweerstand minimaal en kunnen enorme snelheden worden behaald.

Zweven
Toen Elon Musk zijn plannen voor een Hyperloop onthulde, leek het allemaal nog verre toekomstmuziek. Maar misschien is dit supersnelle passagierstransportmiddel wel dichterbij dan je denkt. Tientallen (studenten)teams wereldwijd werken aan de Hyperloop. En één van die teams – verbonden aan de universiteit van Cincinnati – toonde vorige week aan in staat te zijn om hun pod te laten zweven. “We zijn heel trots op het ontwerp dat we gemaakt hebben,” stelt Dhaval Shiyani, één van de studenten die aan de Hyperloop-capsule heeft gewerkt. “We hebben de kans gehad om aan iets te werken dat veel groter is dan elk van ons, iets wat daadwerkelijk de manier waarop mensen reizen, in de nabije toekomst gaat veranderen,” voegt student Sid Thatham toe.

Magnetische levitatie
Tijdens een presentatie lieten de studenten hun 4,2 meter lange pod zo’n 0,6 centimeter boven de grond zweven. Het lijkt magie, maar het is gewoon natuurkunde. De pod bleef zweven dankzij magnetische levitatie: hierbij wordt een magnetisch veld gecreëerd dat de capsule naar boven duwt.

Hoewel indrukwekkend moet de capsule zijn werkelijke vuurdoop nog ondergaan. Dat zal eind januari gebeuren. Dan moet de capsule op een heuse Hyperloop-testbaan bewijzen wat ‘ie waard is. Daar zal de capsule de strijd aan moeten gaan met de capsules die door 29 andere teams uit allerlei hoeken van de wereld ontwikkeld zijn. Ook Nederland is goed vertegenwoordigd: een studententeam van de TU Delft zal onze eer verdedigen met behulp van een pod die eveneens zweeft dankzij magneten.

Bronmateriaal

"Liftoff for Hyperloop UC" - University of Cincinnati

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd