Aminozuren maken medicijn tegen kanker effectiever

De krachtigste pillen zijn vaak niet genoeg om kwaadaardige tumoren te bestrijden; ze bereiken hun eigenlijke bestemming simpelweg nooit. Doktoren kunnen de dosering dan wel verhogen, maar dat levert vaak alleen maar akeligere bijwerkingen op. Wetenschappers komen met een oplossing.

Onderzoekers hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarmee tumoren effectief kunnen worden bestreden; ze zorgen dat de medicatie direct diep in de tumor terechtkomt. De eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend; de tumoren van muizen werden met kleinere hoeveelheden medicijnen en minder bijwerkingen aanzienlijk kleiner. “We hebben veel medicijnen die werken,” vertelt patholoog David A. Cheresh. “Het is alleen een probleem om de medicijnen op de juiste locatie te krijgen.”

De onderzoekers gaven de muizen – die enten van menselijke borst-, prostaat- en alvleesklierkanker bij zich droegen – een variatie aan medicijnen tegen kanker en voegden er specifieke aminozuren aan toe. Deze aminozuren zijn in staat om de receptoren van kankercellen op te sporen en zich eraan vast te klampen. Bovendien activeren de aminozuren de transportroute in de kankercellen waardoor ze dwars door deze cellen naar de kern van de tumor kunnen ‘reizen’.

Door de aminozuren komen zeven tot veertig procent meer medicijnen op hun uiteindelijke bestemming aan. Uit de experimenten is gebleken dat zelfs muizen die eerder niet op de medicatie reageerden, met behulp van de aminozuren wel konden worden behandeld. Het toepassen van deze nieuwe behandeling is eenvoudig; de aminozuren worden niet via een chemische verbinding aan de medicatie verankerd, dus de bestaande medicatie hoeft niet te worden aangepast, maar kan eenvoudig met de aminozuren worden toegediend.

Meer onderzoek is echter noodzakelijk voordat de behandeling ook echt kan worden toegepast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd