Anderhalve meter grote zeeschorpioen ontdekt

zeeschorpioen

Wetenschappers hebben de resten van een enorme zeeschorpioen ontdekt. Het dier leefde zo’n 467 miljoen jaar geleden.

De schorpioen kon zo’n anderhalve meter lang worden en heeft de naam Pentecopterus gekregen. Onderzoekers ontdekten zeker 150 fossiele fragmenten van de zeeschorpioenen in een meteorietkrater in het noordoosten van Iowa.

Bizar
“De nieuwe soort is heel erg bizar,” stelt onderzoeker James Lamsdell. “De vorm van de peddel – de poot waarmee de zeeschorpioen zwom – is uniek, net als de vorm van het hoofd. De zeeschorpioen is ook groot: meer dan anderhalve meter lang!” Tot grote vreugde van de onderzoekers zijn de resten van de zeeschorpioenen uitstekend bewaard gebleven. Onder de microscoop werden zelfs de haren op de poten van de zeeschorpioen zichtbaar.

Een poot van Pentecopterus. Het streepje eronder meet 1 centimeter en geeft een idee van hoe groot de poot is. Afbeelding: James Lamsdell.
Een poot van Pentecopterus. Het streepje eronder meet 1 centimeter en geeft een idee van hoe groot de poot is. Afbeelding: James Lamsdell.

Oudste
Pentecopterus gaat de boeken in als de oudste beschreven soort uit de groep Eurypterida (zeeschorpioenen). In deze inmiddels uitgestorven groep komen we ook de voorouders van moderne spinnen, kreeften en teken tegen. “De vondst laat zien dat Eurypterida zo’n tien miljoen jaar eerder dan we dachten ontstonden.”

Waarschijnlijk was Pentecopterus in zijn tijd een echt roofdier. “Pentecopterus is groot en roofzuchtig en de Eurypterida moeten belangrijke roofdieren zijn geweest in deze vroeg-Paleozoïsche ecosystemen.”

Bronmateriaal

"Meet Pentecopterus, a new predator from the prehistoric seas" - Yale.edu
"Giant 'sea scorpion' fossil discovered" - BMC Evolutionary Biology (via Eurekalert.org)
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Patrick Lynch / Yale University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd