Anders Jonas Ångström: wie was dat ook alweer?

angstrom

De Google Doodle eert vandaag Anders Jonas Ångström. Waar moeten we die ook alweer van kennen? Als zijn meesterwerk ‘Recherches sur le spectre solaire’ geen belletje doet rinkelen, kun je je hier even inlezen.

Wie was hij?
Ångström werd vandaag precies 200 jaar geleden geboren. Hij studeerde aan de Universiteit van Uppsala. Daar behaalde hij in 1839 zijn doktersgraad. Vanaf 1858 mocht hij zich professor in de fysica noemen. Het was in die hoedanigheid dat hij faam verwierf.

Faam?
Jazeker. Hij was één van de grondleggers van de spectroscopie. Binnen deze tak van wetenschap bestuderen onderzoekers de interactie tussen materie en licht. Die interactie kan ze meer vertellen over hoe de materie precies in elkaar steekt. Ångström gebruikte deze methode om meer te weten te komen over de zon. Zo kon hij bijvoorbeeld vaststellen dat in de atmosfeer van de zon waterstof te vinden was. Zijn bevindingen omtrent het spectrum van de zon publiceerde hij in 1868 in het beroemde paper ‘Recherches sur le spectre solaire‘.

Dat is het?
Zeker niet. Ångström was ook nog eens de eerste die het spectrum van het noorderlicht bestudeerde. En niet geheel onverdienstelijk. Zo wist hij te bewijzen dat de heersende ideeën over het noorderlicht niet klopten. Men dacht dat het noorderlicht het resultaat was van in de lucht ontstane ijskristallen die zonlicht reflecteerden. Door het spectrum van het noorderlicht te bestuderen, toonde Ångström aan dat het groenige noorderlicht het resultaat was van aangeslagen zuurstofatomen.

Moet ik hem nog ergens anders van kennen?
Nou, wellicht komt zijn naam je ook bekend voor omdat er een eenheid naar deze man is vernoemd: de ångström. Het is een eenheid van lengte. De ångström is 10^-10 meter, oftewel 0,1 nanometer.

Bronmateriaal

"Anders Ångström (1814-1874)" - UU.se
"The Ångström family" - UU.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd