Angstige sprinkhaan vertraagt afbraak van planten

Een sprinkhaan die angstig zijn laatste adem uitblaast, vergaat trager en vertraagt ook de afbraak van planten. Dat hebben onderzoekers ontdekt.

Wanneer een sprinkhaan achterna wordt gezeten door spinnen dan verandert deze uit angst zijn dieet. De sprinkhaan eet niet langer grassen (met veel stikstof), maar planten met veel koolhydraten. “In stressvolle omstandigheden gaan ze naar andere delen van de groentewinkel en kiezen ze ander voedsel,” legt onderzoeker Oswald Schmitz uit.

Stikstof
En dat heeft niet alleen gevolgen voor planten, maar ook voor de sprinkhaan zelf. Zijn lichaam bevat meer koolstof en minder stikstof. Wanneer de angstige sprinkhaan doodgaat, dan vergaat deze trager dan wanneer de sprinkhaan altijd stikstofrijke planten had genuttigd. En doordat de sprinkhaan trager vergaat, ontvangt de grond ook minder meststoffen. Maar daar blijft het niet bij: microben in de grond die organisch materiaal afbreken, hebben daarvoor stikstof nodig. En angstige sprinkhanen bevatten minder stikstof.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een piepkleine sprinkhaan hebben ontdekt?

Sneller
Wanneer sprinkhanen geen last hebben van stress en angst wordt organisch materiaal dan ook veel sneller afgebroken. De afbraak gaat dan tussen de 60 en 200 procent sneller, zo is in het blad Science te lezen. “Wij tonen aan dat roofdieren boven de grond bepalen hoe microben in de grond organisch materiaal afbreken,” stelt onderzoeker Mark Bradford.

De invloed van bijvoorbeeld sprinkhanen en spinnen is veel groter dan u op basis van hun lichaamsgrootte zou verwachten. “Het betekent dat we te weinig aandacht besteden aan de controle die dieren hebben op wat wij zien als een import proces in het functioneren van het ecosysteem,” vindt Schmitz. “We moeten meer aandacht besteden aan de rol van dieren, zeker in deze tijd waarin de biodiversiteit afneemt.”

Bronmateriaal

"Study Finds Predators Have Outsized Influence Over Habitats" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ton Rulkens (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd