‘Anorexia zit niet tussen de oren’

Nieuw onderzoek wijst erop dat anorexia geen psychische aandoening, maar een stofwisselingsziekte is.

Wetenschappers baseren die conclusie op een uitgebreide analyse van eerdere onderzoeken naar anorexia. Ze ontdekten dat bepaalde genetische en cellulaire processen geactiveerd worden wanneer we ons uithongeren. Volgens de onderzoekers zijn er enkele mensen die niet goed op een tekort aan eten reageren. En als zij eenmaal op een dieet zijn, kan hun stofwisseling op hol slaan en dat resulteert in anorexia.

Niks mis
De eetstoornis zou in dat geval dus niet veroorzaakt worden door allerlei psychische processen, maar door het lichaam zelf. Dat zou verklaren waarom zoveel anorexiapatiënten zelf het idee hebben dat er niks mis met ze is.

WIST U DAT…

…vrouwen met een eetstoornis een afwijkend zelfportret tekenen?

Net als diabetes
Onderzoeker Donald Dwyer stelt dat anorexia mogelijk vergelijkbaar is met diabetes. Iemand die te zwaar is en genetisch een grotere kans heeft om resistent te zijn voor insuline kan diabetes krijgen. Genetische factoren alleen zijn echter niet genoeg. Mensen moeten ook te zwaar zijn. Als iemand eenmaal diabetes heeft, is het onmogelijk om de ziekte middels praten te doen verdwijnen.

Overhoop
Zo werkt het ook met anorexia. Te weinig eten en moleculaire processen die daarop reageren, leiden tot een stofwisseling die overhoop ligt. Wanneer een organisme honger heeft, worden bepaalde processen in werking gezet. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een verlangen om op zoek te gaan naar eten. Als zo’n proces niet goed werkt, kan het zijn dat dat verlangen niet ontstaat. Met alle gevolgen vandien.

Als de theorie klopt zouden mensen met anorexia baat kunnen hebben bij medicijnen die hun stofwisseling weer op gang helpen. Maar dat zijn allemaal speculaties, zo benadrukt Dwyer. Nader onderzoek met menselijke proefpersonen is noodzakelijk.

Bovenstaande foto is gemaakt door Jasmine Tieu (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd