Antarctica’s eerste walvisskelet met daarbij negen nieuwe soorten ontdekt

skelet

Wetenschappers hebben op de bodem van de oceaan nabij Antarctica het skelet van een dwergvinvis ontdekt. Het is een primeur: nog nooit werd daar een walvisskelet teruggevonden. En als klap op de vuurpijl herbergt het skelet ook nog eens negen(!) nieuwe soorten.

Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van Southampton in het blad Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography. De ontdekking verschaft onderzoekers nieuwe inzichten als het gaat om het leven op grote diepte.

Lastig te vinden
Wanneer walvissen sterven, zakken hun lichamen naar de bodem. Maar de stoffelijke resten worden maar zelden teruggevonden: wereldwijd zijn tot op heden nog maar zes van deze skeletten teruggevonden. Dat komt doordat wetenschappers echt met een onderzeeër of onderwaterrobot over de skeletten moeten varen, willen ze deze kunnen waarnemen. “We waren net een duik met een op afstand bestuurbare onderzeeër aan het afronden, toen we een rijtje bleke blokken in de verte zagen: dat bleken de wervels van de walvis te zijn,” vertelt onderzoeker Jon Copley.

WIST U DAT…

…de zeldzaamste walvis ter wereld onlangs voor het eerst gefotografeerd werd?

Nieuwe soorten
De onderzoekers bestudeerden het skelet met behulp van camera’s en ontdekten dat tal van dieren nabij en van het skelet leefden. Enkele van die dieren bleken helemaal nieuw te zijn voor de wetenschap. Onder die nieuwe soorten bevindt zich een worm die van de botten van de walvis leeft en een nieuwe soort pissebed die over het skelet wandelde.

Organismen die op en nabij het skelet van de dwergvinvis werden aangetroffen. Plaatje F laat de worm zien die botten verteert. Foto's: via Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography - https://dx.doi.org/10.1016/j.dsr2.2013.01.028.
Organismen die op en nabij het skelet van de dwergvinvis werden aangetroffen. Plaatje F laat de worm zien die botten verteert. Foto’s: via Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography – https://dx.doi.org/10.1016/j.dsr2.2013.01.028.

De onderzoekers vermoeden dat de walvis al enkele decennia op de bodem van de zee ligt. “Het bestuderen van de restanten van deze dwergvinvis geeft ons inzicht in hoe voedingsstoffen in de oceaan gerecycled worden,” stelt onderzoeker Diva Amon. Een walvis die sterft, wordt door aaseters eerst van zijn vlees ontdaan. Daarna komen kleinere diertjes op het skelet af. Bacteriën breken het vet dat in de botten opgeslagen zit af en sommige wormen zijn in staat om de botten te verteren.

Bronmateriaal

"Antarctica’s first whale skeleton found with nine new deep-sea species" - Southampton.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad Deep-Sea Research II: Topical Studies in Oceanography - https://dx.doi.org/10.1016/j.dsr2.2013.01.028..

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd