Arabieren willen in 2020 naar de rode planeet

ruimtesonde

Wetenschappers van de Verenigde Arabische Emiraten presenteerden vandaag de allereerste Arabische Marsmissie. Als alles volgens plan verloopt wordt hun ruimtesonde in 2020 gelanceerd. De satelliet arriveert dan in 2021 bij de rode planeet.

Tot nu toe zijn slechts vier ruimtevaartorganisaties en landen er in geslaagd om een ruimtesonde in een baan om Mars te plaatsen, namelijk NASA (Verenigde Staten), ESA (Europa), Roskosmos en India.

De Arabische Marssonde heeft drie belangrijke instrumenten aan boord, die gebruikt gaan worden om de atmosfeer van de rode planeet in kaart te brengen. “We hopen de verschillende lagen van de atmosfeer in kaart te brengen”, legt projectmanager Omran Sharaf in de YouTube-video uit. Sharaf en zijn collega’s hopen erachter te komen hoe en waarom Mars zuurstof en waterstof verliest. Deze elementen ‘lekken’ de ruimte in, waardoor Mars een ijle atmosfeer heeft.

Goed bezig!

De Verenigde Arabische Emiraten is de laatste tijd vaak in het (wetenschappelijke) nieuws. Zo vertrok enkele maanden geleden het zonnevliegtuig Solar Impulse vanaf Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ook hoopt het land binnen enkele jaren de eerste ecostad ter wereld klaar te hebben. De toekomstige stad met 50.000 inwoners is volledig klimaatneutraal en niet afhankelijk van fossiele brandstoffen.

De missie gaat ‘Hoop’ heten. “Miljoenen jongen Arabieren hopen dat de toekomst nog beter gaat zijn”, vertelt sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de huidige minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai. “Zonder hoop is er geen toekomst, zijn er geen doelen en is er geen leven. Deze Marsmissie zal onze kennis verbreden en is een mijlpaal voor de Arabische samenleving. Ook is het een investering in toekomstige generaties.”

De ruimtesonde zal straks even groot zijn als een kleine auto en ongeveer 1.500 kilo wegen. Eenmaal in de ruimte klapt de sonde haar drie zonnepanelen uit om energie op te wekken. ‘Hoop’ gaat op een hoogte van 22.000 tot 44.000 kilometer boven Mars zweven.

Er is verder niet veel bekend over de kosten van de missie. Volgens projectleiders werken op dit moment 75 ingenieurs en onderzoekers aan ‘Hoop’. Deze groep zal rond 2020 groeien naar meer dan 150 leden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd