Archeologen ontdekken heggen en terp bij Stonehenge

Een nieuw onderzoek naar het raadselachtige Stonehenge heeft mooie resultaten opgeleverd. Archeologen hebben aangetoond dat het prehistorische monument zo’n 4000 jaar geleden omringd werd door twee ronde heggen en dat er tussen de stenen ooit een lage soort terp lag. Natuurlijk blijft er ook nog veel te raden over.

De archeologen hebben hun resultaten in het Britse Archeologie Magazine gepubliceerd. Redacteur en Stonehenge-expert Mike Pitts is enthousiast. “De resultaten zijn fascinerend. Stonehenge stelt nooit teleur en laat steeds verrassingen zien.”

De tijd waarin het prehistorische monument omringd werd door heggen blijft gokken, maar waarschijnlijk is het struikgewas in de bronstijd aangelegd. De reden ervan is raadselachtig. Misschien moest de heg pottenkijkers het zicht benemen. Als de heg inderdaad in de bronstijd is aangelegd, moet Stonehenge in die tijd ook al voltooid zijn geweest en de vorm hebben gehad waarin de stenen nu – na enige herschikking – staan.

De archeologen vonden ook bewijs voor het bestaan van een lage terp tussen de stenen, in de cirkel. De terp zou lang geleden al afgeplat zijn, maar is nog te zien op enkele achttiende eeuwse aquarellen. Lang nam men aan dat de kunstenaars de terp hadden toegevoegd om het tafereel nog pittoresker te maken, maar het lijkt er nu op dat de terp werkelijkheid was. De grote vraag is nu of de terp een geologisch verschijnsel was of misschien zelfs een monument dat nog ouder dan Stonehenge was.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd