Archeoloog ontdekt zeventiende eeuws Nederlands scheepswrak

kaart

Archeoloog en professor Kroum Batchvarov heeft het wrak van het Nederlandse schip ‘Huis de Kreuningen’ teruggevonden in de Caribische zee. Tot nu toe wist niemand precies waar dit wrak was.

Professor Kroum Batchvarov onderzocht zestien schepen, die in de haven van Scarborough zijn vergaan tijdens de strijd tussen Nederlanders en Fransen. Beide landen hadden aan het eind van de zeventiende eeuw de macht op Tobaga. Het was een heftige oorlog, waarbij 2.000 mensen om het leven kwamen, waaronder 250 Nederlandse vrouwen en kinderen en 300 Afrikaanse slaven.

Duiker Mark Wegiel laat een artefact zien.
Duiker Mark Wegiel laat een artefact zien.
“We troffen het wrak van Huis de Kreuningen bij toeval, omdat het buiten de grenzen lag van waar we aan het zoeken waren”, vertelt Batchvarov. Het schip zonk in 1677, waardoor er in 2014 niet veel van de rompstructuur over is. Toch zijn veel elementen onaangeroerd, zoals negen kanonnen, aardewerken potten en bakstenen.

Archeologische schatkamer
Batchvarov is tevreden over de vondst van het wrak. “Hoewel we er veel geschreven is over de strijd bij Tobaga, is er niet veel documentatie over hoe zeventiende oorlogsschepen eruit zagen. We putten onze informatie dus uit scheepswrakken. Een wrak als ‘Huis de Kreuningen’ is een schatkamer voor archeologen.”

De Nederlanders wonnen
Huis de Kreuningen was het grootste oorlogsschip van Nederland en was 39,6 meter lang en bijna tien meter breed. Het vlaggenschip van de Fransen was de Glorieux, maar ook deze boot zonk. Toch overleefden tachtig van de 450 mensen aan boord deze ramp. Hoewel de Nederlanders meer schepen verloren, wonnen ze de strijd tegen de Fransen en namen ze het eiland over.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd