Asteroïde Apophis scheert vanavond langs de aarde: volg het live!

apophis

Vanavond scheert de asteroïde Apophis langs de aarde en dat is online live te volgen. Apophis vormt vanavond geen enkele bedreiging voor de aarde, maar er is een heel kleine kans dat dat in de toekomst nog wel eens anders wordt.

Apophis heeft een diameter van ongeveer 270 meter en komt vanavond dus relatief dicht bij de aarde. Toch is de asteroïde niet helder genoeg om vanavond met een gewone telescoop waar te nemen. Maar dat wil niet zeggen dat het voorbijscheren van Apophis dan aan ons voorbij moet gaan. De veel sterkere Slooh-telescoop is wel in staat om de asteroïde waar te nemen en zendt de beelden hier (vanaf donderdag 1.00 uur Nederlandse tijd) live uit.

WIST U DAT…

…Apophis vernoemd is naar de Egyptische god van het kwaad en de vernietiging die de eeuwigheid in totale duisternis doorbracht??

Wellicht komt de naam Apophis u bekend voor. De asteroïde werd in 2004 ontdekt en zorgde direct voor opschudding. De eerste observaties wezen er namelijk op dat er een kans van één op 45 was dat de asteroïde in 2029 de aarde zou raken. Inmiddels weten we wat meer over de asteroïde en is duidelijk geworden dat deze in 2029 geen gevaar voor de aarde oplevert. Wel komt Apophis in dat jaar weer heel dicht bij onze planeet: de asteroïde scheert dan op een afstand van 30.000 kilometer langs de aarde. Ter vergelijking: de afstand tussen de maan en de aarde is zo’n 385.000 kilometer en de afstand tussen communicatiesatellieten en de aarde is 36.000 kilometer.

Astronomen blijven Apophis ondertussen goed in de gaten houden. Er is namelijk nog altijd een heel kleine kans dat deze in de nabije toekomst een gevaar voor de aarde gaat vormen.

Op de afbeelding boven aan dit artikel ziet u de baan van de aarde (de aarde staat boven, in het midden) en de baan van Apophis (rood). De afbeelding geeft de verwachte situatie in 2029 weer.

Bronmateriaal

"Slooh Space Camera to Track near-Earth Asteroid Apophis as it Passes by Earth" - Slooh.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Fer31416 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd