Astronaut zet voor het eerst voet in opblaasbare ruimtemodule

Astronaut Jeff Williams is de opblaasbare module die sinds kort aan het ISS vastzit, binnengestapt en heeft laten weten dat deze in prima conditie is.

De opblaasbare ruimtemodule werd in april aan het ISS bevestigd en vorige week – niet helemaal zonder tegenslagenopgeblazen. Het was voor het eerst dat een opblaasbare ruimtemodule in de ruimte werd opgeblazen. En nu heeft een astronaut aan boord van het ISS voor het eerst voet in de opblaasbare kamer gezet.

Hier zie je de opblaasbare ruimtemodule aan het ISS vastzitten. Afbeelding: NASA.
Hier zie je de opblaasbare ruimtemodule aan het ISS vastzitten. Afbeelding: NASA.

Check!
Astronaut Jeff Williams liep de opblaasbare ruimte helemaal na. Hij checkte de sensoren, bracht luchtkokers aan om de luchtcirculatie in de ruimte te verbeteren en zorgde ervoor dat alle lucht die in de kamer moest worden gepompt ook daadwerkelijk in de kamer aanwezig was.

Sensoren
Al snel tijdens zijn rondgang kon Williams melden dat de opblaasbare ruimtemodule in prima conditie is. Nadat Williams zijn werk in de opblaasbare kamer had afgerond, werd het luik dat de kamer van het ISS scheidt weer gesloten. Vandaag en morgen zal het nog enkele malen geopend worden: het is de bedoeling dat astronauten nog meer sensoren aanbrengen die onder meer nagaan hoe de opblaasbare ruimtemodule zich gedraagt in de extreme temperaturen die de ruimte eigen zijn en hoe de module reageert op straling, micro-meteoroïden en ruimtepuin.

Astronaut Jeff Williams aan het werk in de opblaasbare ruimtemodule. Afbeelding: NASA.
Astronaut Jeff Williams aan het werk in de opblaasbare ruimtemodule. Afbeelding: NASA.

Experiment
De opblaasbare ruimtemodule (ook wel BEAM genoemd) is een experiment dat twee jaar duurt. NASA wil in die periode vaststellen of de opblaasbare kamer zich in de ruimte – met onder meer straling, hoge en lage temperaturen en ruimtepuin – weet te redden. Als dat het geval is, kunnen de opblaasbare ruimtemodules vaker in de ruimte worden ingezet. Het grote voordeel van deze modules is dat ze tijdens de lancering weinig ruimte innemen en weinig wegen. Hierdoor is de lancering relatief goedkoop. Eenmaal opgeblazen hebben de modules astronauten echter weer heel veel te bieden. Neem BEAM: de ruimtemodule maakt het ISS in één klap acht procent groter!

Na twee jaar zal het ISS BEAM afstoten. De opblaasbare ruimtemodule keert dan terug richting de aarde, maar zal het oppervlak nooit bereiken; BEAM verbrandt in de atmosfeer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd