Astronauten in ISS krijgen in augustus een 3D-printer

3d-printer

Een 3D-printer speciaal ontwikkeld voor gebruik in het internationale ruimtestation gaat iets eerder dan gepland al de ruimte in. De 3D-printer zal in augustus door SpaceX in het ISS worden afgeleverd.

Dat maakt Made in Space – de producent van de 3D-printer – bekend. NASA heeft de 3D-printer aan tal van testen onderworpen. Ook zijn de eerste serie voorwerpen die de 3D-printer straks aan boord van het ruimtestation moet gaan printen, uitgebreid getest. De printer en objecten hebben al die testen glorierijk doorstaan, dus heeft NASA besloten dat de printer klaar is voor zijn eerste ruimtereis. En daarom is ook de lancering van deze 3D-printer iets vervroegd. Niet dit najaar, maar in augustus kiest deze al het luchtruim.

Printen maar!
Zodra de 3D-printer in het ISS geïnstalleerd is, zal deze 21 objecten printen. Het gaat dan onder meer om onderdelen en gereedschappen. Deze zullen weer terug naar de aarde worden gestuurd. Daar worden de objecten – die in een ruimte met beperkte zwaartekracht zijn geproduceerd – uitgebreid geanalyseerd.

Printen in de ruimte

Overigens zullen niet alleen astronauten gebruik gaan maken van deze eerste 3D-printer in de ruimte. Ook onderzoekers en bedrijven op aarde kunnen de 3D-printer gebruiken om in de ruimte te printen.

Opvolger
Als deze 3D-printer goed functioneert, wil Made in Space een opvolger bouwen. Het bedrijf denkt dan aan een permanente 3D-printer die – dankzij de kennis die de experimenten met deze eerste 3D-printer opleveren – weer net ietsje beter is.

Naar verwachting zal de 3D-printer de kosten van de ruimtevaart terugdringen. Als astronauten bepaalde onderdelen en gereedschappen ter plekke kunnen printen, hoeven deze niet meer stuk voor stuk naar het ISS vervoerd te worden. Dat scheelt een hoop geld. Daarnaast stelt een 3D-printer astronauten in staat om in onvoorziene situaties direct de benodigde gereedschappen of oplossingen te printen waar anders wellicht enkele weken of maanden op gewacht zou moeten worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd