Astronomen fotograferen een vogel met gevoel voor timing

Je verzint het niet: de vogel duikt op in de 1,2 seconden die astrofotografen hadden om het ruimtestation én de zon te fotograferen.

Astrofotografen doen het graag: het internationale ruimtestation fotograferen terwijl het voor de zon langsbeweegt. Het is een heikel klusje. Want het betekent dat je je camera precies op het juiste moment op de juiste plek neer moet zetten en vervolgens maar iets meer dan een seconde hebt om het ruimtestation – dat zich met 28.800 kilometer per uur voort haast – vast te leggen terwijl het voor de zon langs beweegt.

In 2013 gingen leden van een Spaanse astronomieclub – verbonden aan ESA’s European Space Astronomy Centre nabij Madrid – de uitdaging aan. En het resulteert in een wel heel bijzonder kiekje. Op de foto zien we namelijk niet alleen het ISS voor de zon langs bewegen. Er duikt ook een ongenode gast op: een vogel. Het betekent dat dit beestje over de astronomen scheerde in de 1,2 seconden die zij hadden om het ISS te vereeuwigen. Een geweldige fotobom!

Hoewel de foto al in 2013 gemaakt werd, heeft ESA deze – en het goeie verhaal erachter – nu pas vrijgegeven. Afbeelding: ESA.

Wat natuurlijk opvalt, is dat het ISS op de foto net zo groot lijkt als de vogel. Het is maar schijn. Het ISS bevond zich op het moment dat deze foto werd gemaakt op zo’n 400 kilometer afstand van het aardoppervlak. Berekeningen wijzen uit dat de vogel op datzelfde moment ongeveer 86 meter boven het aardoppervlak vloog. En doordat de vogel dus veel dichterbij was, leek deze net zo groot als het ISS.

Bronmateriaal

"Is it a bird?" - ESA

Afbeelding bovenaan dit artikel: ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd