Astronomen ontdekken ‘diamanten’ planeet

Wetenschappers hebben op zo’n 4000 lichtjaar van de aarde een bijzondere planeet ontdekt die bestaat uit kristalachtig koolstof, oftewel: diamant.

De planeet draait om de neutronenster J1719-1438 heen. Die ster werd al eerder ontdekt. Toen astronomen de ster nader bestudeerden, ontdekten ze dat de energiepulsen die deze afgaf een tikje verstoord werden. Dat moest wel betekenen dat zich in de buurt van de ster nog iets bevond.

Ver weg
Aan de hand van de pulsen konden de onderzoekers beredeneren hoe ver weg dat andere object zich moest bevinden. Ook stelde het ze in staat om de massa ervan te berekenen.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs getuige waren van de geboorte van een zware ster?

Bijzonder
Het resultaat is de diamanten planeet, die eigenlijk een restant is van een massieve ster. “Iets met de massa van onze zon heeft zich ontwikkeld tot iets met de massa van een planeet,” legt onderzoeker Michael Keith uit. “Dat is best bijzonder.”

Ontstaan
Toen de planeet nog een ster was (waarschijnlijk een witte dwerg), was deze niet groot genoeg om andere elementen dan koolstof te produceren. Nadat de ster ook nog eens zijn waterstof en helium kwijtraakte, bleef alleen een vaste kern, bestaande uit koolstof, over. “Dankzij de immense druk bevindt de koolstof zich in een dichte kristalachtige staat.” Een diamant dus. Overigens heeft die diamant een veel grotere dichtheid dan de diamanten op aarde.

De planeet is zo’n vijf keer groter dan de aarde en is op dit moment stabiel, zo concluderen de onderzoekers in het blad Science.

Bronmateriaal

"ScienceShot: Diamond Planet Orbits a Pulsar" - Sciencemag.org
"This diamond planet will last forever" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Swinburne Astronomy Productions.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd