Astronomen ontdekken ‘onmogelijke ster’

Wetenschappers hebben een ster ontdekt die volgens de theorieën van dit moment helemaal niet kan bestaan.

Het gaat om een zwakke ster in het sterrenbeeld Leeuw. De ster heeft een kleinere massa dan de zon en zou zeker meer dan dertien miljard jaar oud zijn.

Zware elementen
Maar wat maakt deze ster nu zo bijzonder? De ster blijkt extreem weinig zware elementen (elementen die zwaarder zijn dan helium) te hebben. En dat is opvallend. Alleen sterren die heel kort na de oerknal zijn ontstaan kunnen – volgens de theorie – zo weinig zware elementen bevatten. Tegelijkertijd kan deze ster – wederom volgens de theorie – niet direct na de oerknal zijn ontstaan: een lichte ster als deze zou pas tot stand kunnen komen als er al zware elementen zijn. De ster zou er dus helemaal niet moeten zijn.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs getuige waren van de geboorte van een zware ster?

Nieuwe modellen
“Het was verrassend om deze ster te vinden,” stelt onderzoeker Elisabetta Caffau. “En het betekent dat we enkele modellen omtrent de vorming van sterren zullen moeten herzien.” Blijkbaar konden lichte sterren ook al kort na de oerknal tot stand komen, zo concluderen de onderzoekers in het blad Nature.

De onderzoekers vermoeden dat ze nog wel meer van deze ‘onmogelijke sterren’ gaan vinden. Ze hebben al een aantal kandidaten op het oog.

Bronmateriaal

"The star that should not exist" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / Digitized Sky Survey 2.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd