Astronomen ontdekken onzichtbare planeet

Wetenschappers hebben het hemellichaam niet gezien, maar weten zeker dat het er is: de nieuwe planeet Kepler-19c.

Rondom de ster Kepler-19 draait een planeet: Kepler-19b. Deze planeet heeft negen dagen en zeven uur nodig om rond de ster te draaien. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat de rondgang van deze planeet niet altijd even lang duurt. Soms komt de planeet vijf minuten te laat of vijf minuten te vroeg.

Belletje trekken
En daar is maar één verklaring voor: een ander hemellichaam moet de baan van Kepler-19b beïnvloeden. “Het is alsof iemand een spelletje met je speelt door op je deurbel te drukken en dan hard weg te rennen,” stelt onderzoeker Sarah Ballard. “Je weet dat er iemand was, ook al zie je diegene niet meer wanneer je buiten komt.”

WIST U DAT…

Weinig
Het enige wat de onderzoekers op dit moment van Kepler-19c weten, is dat deze bestaat. Wetenschappers hopen door nieuwe waarnemingen van de Kepler-satelliet meer over de planeet te weten te komen.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers op deze manier een planeet ontdekken. Ook de bekende planeet Neptunus werd in eerste instantie op deze manier waargenomen. De onderzoekers hebben goede hoop dat de methode ook in de toekomst nog tot nieuwe ontdekkingen leidt.

Bronmateriaal

"Invisible World Discovered" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door David A. Aguilar (CfA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd