Astronomen ontdekken Trojaan bij Neptunus

Wetenschappers hebben nabij Neptunus een Trojaan ontdekt. De planetoïde heeft een diameter van ongeveer honderd kilometer. De vondst is bijzonder: we kennen reeds 200.000 Trojanen die één kilometer of langer zijn, maar deze horen vrijwel allemaal bij Jupiter. Er zijn er inclusief dit nieuwe exemplaar slechts zes die bij Neptunus horen.

Trojanen hebben dezelfde baan als de planeet waar ze bij horen. Toch levert dat geen botsingen op. Trojanen bevinden zich namelijk op een lagrangepunt. De zwaartekracht staat planetoïden op dit punt toe om in dezelfde baan en met dezelfde snelheid als de planeet te bewegen.

Trucje
De ontdekte Trojaan heeft de naam 2008LC18 gekregen en bevindt zich in een zeer helder gebied. Om de Trojaan vanaf de aarde te kunnen waarnemen, moesten de wetenschappers dan ook een trucje uithalen. Ze gebruikten interstellair stof om het heldere, verblindende licht rondom de asteroïde wat te verdoezelen en zo konden ze de Trojaan duidelijk waarnemen.

Nog meer?
De onderzoekers vermoeden dat zich dichtbij deze Trojaan nog zo’n 150 soortgelijke planetoïden ophouden. Men denkt zelfs dat de hoeveelheid Trojanen rondom Neptunus uiteindelijk net zo groot zal blijken als die van Jupiter.

Trojanen zijn overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel. Een soort ruimteafval, dus. Maar dat maakt de planetoïden niet minder waardevol; ze kunnen ons veel vertellen over de tijd dat het heelal nog jong was.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd