Astronomen vinden eerste bewoonbare exoplaneet

Gliese 581g, een exoplaneet op een afstand van twintig lichtjaar van de aarde, is zo goed als bewoonbaar. Dit beweren wetenschappers. “Ik denk de kans dat er leven voorkomt op Gliese 581g honderd procent is”, zegt astronoom Steven Vogt van de universiteit van Californie. Gliese 581g is niet te warm en niet te koud, oftwel: de perfecte plek voor leven.

De exoplaneet is het zesde lid van de familie van Gliese 581. Het oppervlak is warm genoeg om vloeibaar water vast te houden, maar niet te heet dat het water kookt. “Dit is de eerste ‘Goldilock’ planeet”, zegt astronoom Paul Butler van het Carnegie Instituut in Washington. Met Goldilock bedoelt Butler de beroemde Goldilocks zone, de leefbare zone rondom een ster. De aarde bevindt zich in de Goldilocks zone rondom de zon, Gliese 581g in de Goldilocks zone rondom Gliese 581.

Massief
De exoplaneet is drie keer zwaarder dan de aarde. Dit betekent dat Gliese 581g zwaar genoeg is om een atmosfeer vast te houden. Daarnaast krijgt leven genoeg tijd om te ontwikkelen. De moederster is een rode dwerg, oftewel een ster die veel langer leeft dan de zon. De ster is koeler en kleiner dan de zon en gaat zuiniger om met haar voorraad waterstof. De zon jaagt waterstof er sneller doorheen, waardoor onze moederster eerder ‘sterft’.

Geen dag en nacht
Wat apart is aan Gliese 581g is dat een dag op de exoplaneet even lang duurt als een jaar. Dit betekent dat dezelfde kant van de exoplaneet altijd verlicht wordt, terwijl het aan de andere kant altijd nacht is. Hierdoor heersen er stabiele temperaturen op Gliese 581g.

WIST U DAT…

…het mogelijk is om vulkanen te spotten op buitenaardse werelden?

James Webb telescoop
Astronomen hopen dat het met toekomstige telescopen mogelijk is om de atmosfeer van de planeet te onderzoeken. Wellicht vinden zij met deze telescopen sporen van leven. In 2014 wordt de James Webb ruimtetelescoop gelanceerd. Deze telescoop is de opvolger van de Hubble telescoop en gaat op zoek naar exoplaneten en de oorsprong van het heelal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd