Astronomen zien atmosfeer van heetste exoplaneet koken

En het gas dat daarbij ontsnapt, wordt door de moederster gevangen.

Duitse onderzoekers bestudeerden de exoplaneet – KELT-9b genoemd – terwijl deze voor zijn moederster langs bewoog. Ze ontdekten zo dat de planeet een tamelijk omvangrijke atmosfeer heeft die rijk is aan waterstof. Die atmosfeer is ietsje groter dan de helft van de straal van de planeet en berekeningen wijzen uit dat dit – met het oog op de zwaartekracht van KELT-9b – zo ongeveer de maximale omvang is die de atmosfeer kan hebben. De omvang van de atmosfeer suggereert dan ook dat de planeet in een rap tempo waterstofgas kwijtraakt. Per seconde zou er maar liefst meer dan 100.000 ton waterstof verloren gaan.

Het is allemaal te wijten aan de moederster waar KELT-9b zeer dicht omheen cirkelt. Deze warmt de atmosfeer van de exoplaneet niet alleen op, maar brengt deze ook aan de kook en trekt het waterstofgas dan naar zich toe.

Een artistieke impressie van de hete ster KELT-9 en de hete Jupiter die zich vlakbij bevindt: KELT-9b. Afbeelding: MPIA.

KELT-9b werd in 2017 ontdekt en ging de boeken in als de warmste exoplaneet die we kennen. Aan de dagzijde zouden temperaturen van wel 4300 graden Celsius worden bereikt. Daarmee is de planeet zelfs warmer dan veel sterren! De hoge temperatuur is natuurlijk te herleiden naar de moederster KELT-9, waar KELT-9b zeer dicht omheen draait. De baan van de planeet is maar liefst tien keer kleiner dan de baan die Mercurius – de binnenste planeet in ons zonnestelsel – rond de zon maakt.

Bronmateriaal

"Detecting the boiling atmosphere of the hottest known exoplanet" - Max Planck Institute for Astronomy

Afbeelding bovenaan dit artikel: MPIA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd