Astronomen zien geboorte van een ster

Een internationaal team van astronomen heeft de geboorte van een ster waargenomen. De ‘ster’ heet L1448-IRS2E en bevindt zich in het Perseus stervormingsgebied. Het object is op dit moment aan het eind van de prestellaire fase en net klaar met het verzamelen van materie. Wanneer er genoeg materie is aangetrokken, dan zal er een dichte, warme kern ontstaan: een protoster.

“Het is erg moeilijk om objecten in deze fase van de stervorming te vinden”, zegt Xuepeng Chen van de Yale universiteit. “In deze zeer korte fase geven objecten namelijk weinig licht af.”

De meeste protosterren zijn een tot tien keer helderder dan de zon. Toch is het moeilijk om protosterren te vinden, omdat ze zich in een verduisterende omhulsel van gas en stof bevinden. Om protosterren te vinden kijken wetenschappers in infrarood licht naar stervormingsgebieden. Stof in de omgeving van een omgeving wordt namelijk verhit en gloeit in infrarood licht. Aangezien L1448-IRS2E tien keer minder helder is dan de zon, denkt het onderzoeksteam dat het object nog te zwak is om een echte protoster te zijn. Toch ejaculeert het object gas, wat betekent dat L1448-IRS2E al genoeg gas heeft verzameld.

Het onderzoeksteam hoopt dat de nieuwe Herschel-telescoop, die is gelanceerd in mei, meer van deze objecten vindt. Hierdoor kunnen wetenschappers nog meer leren over het ontstaan en de evolutie van sterren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd