Astronomen zien hoe ster-in-spé twee zusjes krijgt

De astronomen zagen de instabiele schijf rond een ster-in-wording uiteenvallen en zo een drievoudig stersysteem ontstaan.

De meeste sterren worden niet alleen geboren, maar hebben minstens één compagnon. Hoe ontstaat zo’n stersysteem? Daar zijn twee theorieën over. De eerste stelt dat het begint met een grote moleculaire wolk waarin materiaal samenklontert, wat kan leiden tot de geboorte van meerdere sterren. De tweede theorie stelt dat het eveneens begint met een moleculaire wolk, maar uit die wolk ontstaat in eerste instantie één ster. Rond die ster bevindt zich een protoplanetaire schijf: het gas en stof dat is overgebleven van de oorspronkelijke wolk. En het materiaal in die schijf valt uiteen in meerdere protosterren.

Tweede theorie
Voor de eerste theorie is al observationeel bewijs geleverd. En nu zijn onderzoekers voor het eerst ook getuige geweest van het proces dat de tweede theorie beschrijft. Ze zagen hoe een instabiele schijf rond een ster-in-spé uiteenviel, zodat een drievoudig stersysteem ontstond. Het stersysteem in kwestie bevindt zich op ongeveer 750 lichtjaar van de aarde en is jonger dan 150.000 jaar.

Het systeem
De centrale ster is 61 AU (1 AU is de afstand van de aarde tot de zon) van de ene protoster verwijderd. De andere protoster is 183 AU van de centrale ster verwijderd. Deze laatste ster is waarschijnlijk nog piepjong en zag tussen de 10.000 en 20.000 jaar geleden het levenslicht.

De onderzoekers willen in de toekomst uit gaan zoeken hoe zeldzaam een dergelijke geboorte van een meervoudig stersysteem is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd