Australische wetenschappers hebben de ‘grootste en lekkerste’ garnaal ter wereld gekweekt. Het proces duurde maar liefst tien jaar. Met hun grote garnalen hopen de wetenschappers dat de invoer van kleinere schaaldieren uit zeeën en oceanen afneemt.

Bruce Lee, de directeur van de organisatie, zegt dat het nu mogelijk is om garnalen te produceren op momenten dat de vraag daarnaar groot is. “Zelfs tijdens Kerstmis kunnen Australiërs nu verse garnalen eten,” grapt Lee.

Stijging
“Het zal niet langer nodig zijn om garnalen met netten uit de zee te scheppen,” zegt Lee. “We kunnen nu garnalen op een duurzame manier kweken. Bovendien krijgen de garnalen visvervangers te eten, gemaakt op basis van bijproducten.”

Volgens de organisatie CSIRO zou de productie van garnalen van 5.000 ton per jaar naar 12.500 ton per jaar stijgen. Als iedere industrie de nieuwe methode hanteert tenminste. “Dat zal de waarde van die industrie tegen 2020 met 120 miljoen dollar doen stijgen,” aldus Lee.

Zou u zich wagen aan de gekweekte ‘reuzengarnalen’?