Australische bosbranden zorgen er waarschijnlijk voor dat de CO2-uitstoot dit jaar flink toeneemt

Mogelijk gaat het zelfs om de grootste toename sinds 1958, zo voorspelt het Engelse Met Office.

Wetenschappers voorspellen dat we komend jaar één van de grootste jaarlijkse stijgingen van atmosferische koolstofdioxide gaan zien. En mogelijk gaat het zelfs om de grootste toename sinds het begin van de metingen die 62 jaar geleden begonnen. Met name de Australische bosbranden doen daarbij een duit in het zakje, zo stellen onderzoekers.

Pieken
De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zal naar verwachting dit jaar wederom pieken. Onderzoekers voorspellen dat we in mei boven de 417 ppm (deeltjes per miljoen) gaan uitkomen. En dat is alarmerend hoog. Afgelopen mei maten de sensoren van Mauna Loa Observatorium in Hawaii een concentratie van 415,26 ppm, die toen al de hoogst gemeten concentratie sinds het begin van de mensheid weerspiegelde.

De voorspelde CO2-concentratie in 2020. Afbeelding: Met Office

Australische bosbranden
Zoals gezegd zijn de Australische bosbranden mede schuldig aan de forse stijging. Zo dragen de emissies van de recente bosbranden in Australië naar verwachting zo’n 2 procent bij aan de voorspelde toename. “Lokale weerpatronen en door de mens veroorzaakte klimaatverandering zijn mede verantwoordelijk voor het warme en droge weer in Australië,” zegt onderzoeker Richard Betts. “En dit speelt een sleutelrol in de ernst van de Australische bosbranden die op hun beurt bijdragen een de uitstoot.”

Uitstoot
Nog niet zo lang geleden berekenden wetenschappers hoeveel CO2 er al door de verwoestende vuren in Australië is vrijgekomen. Daarbij kwamen ze tot een verontrustende conclusie. De uitstoot van de branden alleen werd namelijk geschat op 400 megaton CO2. Dat betekent dat de bosbranden al twee keer meer CO2 in de lucht hebben gebracht dan Nederland in een jaar doet.

Stijging
De stijging van de CO2-concentratie zal dus ook in 2020 gewoon doorgaan. Naar verwachting zullen we dit jaar uit gaan komen op een gemiddelde van 414,2 ppm. Dat is 2,74 ppm hoger ten opzichte van 2019. Voor het eerst zullen de maandelijkse CO2-niveaus hoger zijn dan 415 ppm (tijdens de lente en zomer) en blijven ze het hele jaar boven 410 ppm. “Sinds het begin van de metingen is de CO2-concentratie in de atmosfeer – aangedreven door de verbranding van fossiele brandstoffen en ontbossing – jaarlijks toegenomen,” zegt Betts. Maar vooral de laatste jaren gaat het hard. Zo overschreden we in 2015 de 400 ppm; een symbolisch moment. De concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer tikte in 2018 de 407,8 ppm (deeltjes per miljoen) aan, terwijl deze in 2017 nog piekte met 405,5 ppm.

Voorspelling van de CO2-concentraties in 2020 (oranje), in vergelijking met eerdere CO2-concentraties in 2016 (blauw), 2017 (groen), 2018 (rood) en 2019 (paars). Afbeelding: Met Office

Oorzaken
De snelheid waarmee de CO2-concentratie in de atmosfeer toeneemt is sterk afhankelijk van hoeveel er wordt opgenomen door bijvoorbeeld bossen en andere ecosystemen. En volgens Betts zullen deze nu voor het tweede jaar op rij in staat zijn om minder CO2 te absorberen dan normaal. Warmere en droge omstandigheden zorgen er namelijk voor dat planten minder CO2 opnemen. Hierdoor wordt het risico op bosbranden groter en komt er meer CO2 vrij.

De bevindingen laten maar weer pijnlijk zien dat we nog lang niet op de goede weg zitten om klimaatverandering aan te pakken. Ondanks alle toezeggingen blijft de CO2-concentratie in de atmosfeer alsmaar toenemen. En dat is slecht nieuws. CO2 blijft namelijk eeuwenlang in de atmosfeer – en nog langer in de oceaan – hangen. Als we op deze voet verder gaan zullen de komende generaties geconfronteerd worden met steeds ernstiger gevolgen van klimaatverandering, waaronder stijgende temperaturen, extreem weer, zeespiegelstijging en verstoring van ecosystemen. En dus moet nu de knop om. Om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen moet de wereldwijde menselijke uitstoot in 2030 zijn gehalveerd, voordat de uitstoot uiterlijk twintig jaar later tot nul is gedaald. Alleen met urgente actie kan het tij nog gekeerd worden.

Meer weten…
… over de vernietigende Australische bosbranden? Lees dan ook de eerder verschenen artikelen op Scientias.nl over hoe de bosbranden ontstaan, wat de gevolgen zijn en hoe het Australische landschap er in de toekomst mogelijk uit gaat zien.

Bronmateriaal

"Australian bushfires help push forecast 2020 CO₂ rise" - Met Office

Afbeelding bovenaan dit artikel: skeeze via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd