Auto’s ten prooi aan kwaadwillende hackers

Auto
De laatste jaren zit er steeds meer technologie in auto’s; zo kan een auto zichzelf parkeren. Nog even en we hoeven niets meer te doen achter het stuur. Toch ontstaat door alle elektronica in auto´s een nieuw gevaar: hackers kunnen een auto gaan overnemen.

Prof. Dr. Frank Kargl van de Universiteit Twente doet hier nu onderzoek naar. Uit zijn studie komt naar voren dat het reeds mogelijk is om een gehackte auto ineens te laten remmen of de airbag plotseling te laten uitklappen tijden het rijden. Het is dus tijd om nieuwe technologie te ontwikkelen ter beveiliging van auto´s.

Risico
Tot enige jaren geleden hebben onderzoekers weinig aandacht besteed aan technologie voor de beveiliging van auto´s. Volgens Kargl is daar nu een einde aan gekomen. De voortschrijdende digitalisatie van auto’s heeft tot gevolg dat hackers steeds meer kunnen infiltreren in het systeem. “Denk aan blue-tooth, mp3-spelers, near field communicatie en digitale sleutelkaarten. Elk interface is een risico”, aldus Frank Kargl.

Het onderzoeksteam van de Universiteit Twente ontwikkelt nu nieuwe technologie om auto’s te beschermen tegen hackers. Binnen het Preserveproject wordt gewerkt aan een Europees systeem voor een goed beveiligde verbinding die ervoor zorgt dat auto’s niet meer gehackt kunnen worden en de privacy van de gebruikers waarborgt. Kargl vertelt hierover: “Daarnaast wil je voorkomen dat verzekeringsmaatschappijen, jaloerse partners of de overheid precies kunnen nagaan waar je bent geweest”. Niet alleen de auto-industrie profiteert van dit project, maar ook energienetwerken, waterkeringen en industriële complexen.

Bronmateriaal

"OP NAAR DE ONHACKBARE AUTO" - utwente.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Sheehan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd