De baan van komeet Halley is chaotisch en Venus is de belangrijkste boosdoener

Tot die conclusie komen onderzoekers op basis van de meest nauwkeurige berekeningen die ooit van Halley en de planeten zijn gemaakt.

Het is misschien wel de bekendste komeet: Halley. Ongeveer elke 75 jaar is de komeet vanaf de aarde te zien. De laatste keer was in 1986. En in 2061 geeft de komeet weer acte de présence. Ondanks dat de komeet vrij regelmatig verschijnt, is de baan die deze volgt moeilijk te voorspellen. Dat komt door twee factoren: processen in de komeet en de chaotische wisselwerking met de planeten en ruimtepuin.

Venus
Een nieuw onderzoek geeft nu meer inzicht in de chaotische baan van Halley. “We hebben de meest nauwkeurige berekeningen ooit gemaakt van Halley en de planeten,” vertelt onderzoeker Tjarda Boekholt. Uit die berekeningen blijkt onder meer dat de komeet het sterkst beïnvloed wordt door Venus. “Dit hadden we niet verwacht, omdat Jupiter altijd als grootste verstoorder werd aangewezen.”

Jupiter
Venus is dus de voornaamste boosdoener. Voor nu. Want dat gaat veranderen. Over zo’n 3000 jaar zal Halley relatief dicht bij Jupiter in de buurt komen en een flinke duw krijgen. Vanaf dat moment is Jupiter de grootste verstoorder. “Daarna kunnen we de baan moeilijker voorspellen, omdat de precieze invloed van de duw van Jupiter voor een relatief grote fout in onze berekeningen zorgt,” vertelt onderzoeker Inti Pelupessy.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de komeetbaan stabiel is over een tijdschaal van meer dan 300 jaar. Dat is veel langer dan astronomen eerder dachten.

Bronmateriaal

"Chaotische baan van komeet Halley ontrafeld" - NOVA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / W. Liller.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd