Baby al bij geboorte in staat tot introspectie

Is het mogelijk dat een foetus wanneer deze nog in de baarmoeder zit al na aan het denken is over diens toekomst? Dat is een interessante vraag die eerder een beetje gek leek, maar nu een stuk serieuzer oogt. Onderzoeker David Edwards heeft namelijk ontdekt dat baby’s al bij hun geboorte in staat zijn tot introspectie: oftewel nadenken over hun eigen gevoelens en gedachten.

Uit eerdere studies was gebleken dat kinderen het vermogen tot introspectie ontwikkelen wanneer ze opgroeien. Maar Edwards en zijn collega’s tonen aan dat een pasgeboren baby zich al van diens eigen hersenspinselen bewust is.

RSNs
De onderzoekers bestudeerden het verband tussen RSNs (Resting State Networks) en cognitieve functies bij baby’s. RSNs zijn patronen van hersenactiviteiten die constant actief zijn. Zelfs als iemand slaapt. In één RSN neemt de activiteit echter af wanneer iemand bezig is met een taak. Men vermoedt dat dit netwerk betrokken is bij introspectieve activiteiten zoals het nadenken over de eigen gevoelens, gedachten en de toekomst.

Af
De onderzoekers scanden de hersenen van 70 baby’s van drie maanden oud. Hun ontwikkeling verschilde, maar hun RSNs voor kijken, aanraken, bewegen en het maken van beslissingen waren na 40 weken grotendeels ‘af’ en datzelfde geldt voor hun RSN dat mogelijk betrokken is bij de introspectie.

De ontdekking wijst erop dat baby’s in staat zijn om over hun eigen gedachten, herinneringen en gevoelens na te denken. Vaststaat dat uit het onderzoek maar weer eens blijkt dat baby’s veel verder ontwikkeld zijn dan wij dachten. En dat is nuttige informatie, omdat het op lange termijn kan bijdragen aan een betere en snellere diagnose van aandoeningen in de hersenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd