Baby een boertje laten doen? Grote onzin!

Zodra een baby is geboren, worden kersverse ouders gebombardeerd met allerlei adviezen en tips. Een zo’n tip: laat je baby altijd een boertje doen na het drinken van melk. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Onderzoeker en moeder Bhavneet Bharti vond het erg lastig om een boertje uit haar kind te krijgen. Ze bleef ‘s nachts minutenlang kloppen op de rug van haar kind, maar zonder resultaat. “Ik hoorde ook soortgelijke verhalen van andere ouders”, zegt Barthi. De hoogste tijd voor een onderzoek.

Bharti en haar collega’s verzamelden 71 moeders met kersverse baby’s. De helft van de moeders kreeg het advies om een baby te laten boeren, de andere helft niet. De drie maanden erna hielden de moeders het aantal koeliekaanvallen bij, dus hoe vaak hun baby’s pijn leken te hebben, overmatig huilden en ontroostbaar waren.

“Het is goed dat de vraag gesteld wordt waarom we onze kinderen boertje laten doen en of het wel echt nodig is”

De resultaten zijn opvallend. Baby’s die boeren huilen niet minder dan baby’s die geen boertje laten na het drinken van melk. De baby’s die boeren spugen meer: ongeveer acht keer per week. De baby’s die niet boeren spugen slechts 3,7 keer per week.

Waarom geven artsen, verloskundigen en kraamvrouwen dan het advies om een kind te laten boeren? Mogelijk is het zo’n advies dat van generatie op generatie wordt overgedragen en waarvan we denken dat het goed is voor baby’s, maar waar te weinig wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. “Ik vraag me sterk af of boeren bewezen voordelen heeft”, reageert refluxspecialist Jenifer Lightdale van de universiteit van Massachusetts. “Het is goed dat de vraag gesteld wordt waarom we onze kinderen boertje laten doen en of het wel echt nodig is.”

Moeten we dan maar stoppen met onze baby’s verplicht laten boeren? Nee, dat is wellicht nog iets te voorbarig, want aan het onderzoek deden slechts 71 moeders mee. Dit zou eigenlijk verder onderzocht moeten worden met een testpanel van duizenden moeders. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd