Baby heeft moeite met bewegende beelden

Snelbewegende beelden kunnen in de optiek van baby’s wel eens heel wazig zijn: het gaat te snel om te verwerken.

Baby’s voor de televisie zetten en naar een snel programma laten kijken, is voor het kind zelf waarschijnlijk niet zo leuk. Onderzoek toont namelijk aan dat de baby’s niet in staat zijn om snelbewegende beelden helder waar te nemen. Het is allemaal wat wazig.

Elementen
Baby’s zijn in staat om bewegende beelden waar te nemen. Maar ze kunnen elementen in die bewegende beelden – bijvoorbeeld een gezicht – niet goed onderscheiden. Dat concluderen onderzoekers.

Moeite
Kinderen ontwikkelen de vaardigheid om visuele informatie te verwerken gaandeweg. Als baby hebben ze daar dus nog wat moeite mee. Ze zijn slechts in staat om beelden die hooguit één keer per halve seconde veranderen te zien. Dat lijkt heel wat, maar het is tien keer langzamer dan wij volwassenen visuele informatie kunnen verwerken.

WIST U DAT…

…baby’s reeds weten wie de baas is?

Vierkanten
De wetenschappers trekken die conclusie nadat ze een groep baby’s (tussen de zes en vijftien maanden oud) vier flikkerende vierkanten lieten zien. De vierkanten knipperden voortdurend: drie ervan werden zwart en dan weer wit. Eén ervan werd wit en dan weer zwart.

Seconden
De onderzoekers volgden de oogbewegingen van de baby’s. Kinderen kijken namelijk langer naar dingen die ‘niet kloppen’ en ze zouden dus langer naar het afwijkende vierkantje moeten kijken. Maar dat was niet het geval. De zes tot negen maanden oude baby’s viel het afwijkende vierkantje pas op wanneer de vierkantjes één keer per twee seconden flikkerden. Voor de vijftien maanden oude baby’s was dat twee keer per seconde.

Op televisie verschijnen zo’n 24 verschillende beelden per seconde. Het is dan ook aannemelijk dat baby’s die beelden niet helder kunnen waarnemen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Cyndy Andrews (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd