Baby van zwaarlijvige moeder wordt mogelijk sneller oud

Nieuw onderzoek suggereert dat de kinderen van vrouwen met een hoger BMI bij de geboorte kortere telomeren, oftewel een hogere biologische leeftijd hebben.

Dat schrijven Belgische onderzoekers in het blad BMC Medicine. Ze baseren zich op een onderzoek onder 743 vrouwen en hun baby’s.

Telomeren
Telomeren bevinden zich aan het eind van chromosomen en beschermen ons DNA. Elke keer wanneer een cel zich deelt, neemt de lengte van de telomeren af. Uiteindelijk worden de telomeren hierdoor zo kort dat een cel zich niet meer delen kan, veroudert en sterft. En dat leidt onder meer tot aan ouderdom gerelateerde ziekten. Hoe langer je telomeren zijn, hoe verder je dat doemscenario voor je uit kan schuiven: langere telomeren stellen een cel in staat om zich vaker te delen en dus langer mee te gaan. Lange telomeren wijzen dan ook op een lage biologische leeftijd, terwijl korte telomeren getuigen van een hoge biologische leeftijd.

BMI
En nieuw onderzoek suggereert nu dus uit dat de lengte die je telomeren bij je geboorte hebben, deels bepaald worden door het BMI van je moeder. “Pasgeborenen van moeders met overgewicht zijn in vergelijking met pasgeborenen van moeders met een normaal gewicht, ouder op moleculair niveau, omdat kortere telomeren betekenen dat hun cellen een kortere levensduur hebben,” stelt onderzoeker Tim Nawrot.

“De impact van onze resultaten is enorm als je bedenkt dat in rijkere samenlevingen ongeveer 30 procent van de vrouwen die in hun vruchtbare jaren zitten, te zwaar is”

Korter
De lengte van telomeren wordt bepaald door het aantal repeterende stukjes DNA (basenparen) waaruit ze bestaan. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat volwassen mensen normaal gesproken tussen de 32.2 en 45.5 basenparen per jaar verliezen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de telomeren van baby’s voor elke punt die het BMI van hun moeder toenam ongeveer 50 basenparen korter waren. De lengte die hun telomeren missen is daarmee vergelijkbaar met de lengte die telomeren van volwassen mensen normaal gesproken in een periode van 1,1 tot 1,6 jaar kwijtraken.

Mogelijk lopen de baby’s met hun kortere telomeren een grotere kans op chronische ziekten wanneer ze ouder worden. Denk dan bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en diabetes type 2: ziekten die tijdens eerder onderzoek in verband gebracht werden met kortere telomeren. “De impact van onze resultaten is enorm als je bedenkt dat in rijkere samenlevingen ongeveer 30 procent van de vruchtbare vrouwen, te zwaar is,” benadrukt Nawrot. “Onze resultaten ondersteunen de hypothese dat het maternale gewicht wel degelijk impact heeft op de ‘foetale programmering’, wat kan leiden tot de ontwikkeling van ziekten in een later stadium van het leven (…) De preventie van ziekten begint dus eigenlijk al vóór de conceptie.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd