Bacterie beweegt zich aan lijntjes voort

Nieuw onderzoek toont aan dat bacteriën lijntjes uitwerpen om zich snel voort te bewegen.

Twee onderzoekers legden de bacterie Pseudomonas aeruginosa op film vast en analyseerden vervolgens hoe het kleine organisme zich voortbewoog. Ze ontdekten dat de bacterie kleine haarachtige lijntjes gebruikt: pili. Deze lijntjes worden vastgeklemd en vervolgens trekt de bacterie zich aan de lijntjes voort.

Snelheid
Maar de onderzoekers ontdekten nog iets opvallends. Soms kregen de bacteriën opeens extra snelheid. Ze bewogen dan tot wel twintig keer sneller dan normaal. Die snelheid ontstond doordat de organismen één van de strakgespannen lijntjes loslieten en zichzelf zo als het ware naar voren torpedeerden.

WIST U DAT…

…sommige bacteriën gebruikt worden om kunstwerken schoon te maken?

Sneller
Waarschijnlijk zorgt de snelheid die de bacterie zo maakt ervoor dat het oppervlak waarop het micro-organisme zich bevindt minder grip op de bacterie heeft. Hierdoor kan deze nog gemakkelijker (en dus sneller) bewegen.

Medicijn
Het is een heel nuttig onderzoek dat grote gevolgen voor medisch onderzoek kan hebben. Bacteriën die haast hebben, zijn namelijk vaak onderweg naar andere bacteriën. Ze willen samen met die soortgenoten een zogenoemd biofilm vormen. En zo’n biofilm is veel lastiger te bestrijden dan individuele bacteriën.

Door precies te achterhalen hoe bacteriën zich voortbewegen, kunnen wetenschappers mogelijk met een methode komen om het transport van de bacteriën dwars te zitten. Daardoor zou de vorming van biofilms bemoeilijkt en de bestrijding van bacteriën vergemakkelijkt worden.

Bovenstaande foto laat een E. coli-bacterie met de lijntjes zien. Foto: Manu Forero / PLoS Biology Vol. 4/9/2006, e314.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd