Bacterie kan extreme zwaartekracht aan

De kans op buitenaards leven is zojuist groter geworden: bacteriën blijken een zwaartekracht die zo’n 400.000 keer groter is dan die van de aarde aan te kunnen.

Even ter vergelijking: mensen verliezen het bewustzijn al bij drie tot vijf keer de aardse zwaartekracht. Wetenschappers tonen nu aan dat diverse bacteriën – waaronder Escherichia coli, een bacterie die ook in ons lichaam leeft – veel meer kunnen hebben.

Druk
De onderzoekers voerden de zwaartekracht op en zagen hoe de bacteriën naarmate de zwaartekracht toenam dichter tegen elkaar aan kropen. Maar het feit dat ze zo dichtbij elkaar zaten, bleek de organismen niet te hinderen. Ze bleven zich gewoon vermenigvuldigen. Zelfs als de zwaartekracht tot meer dan 400.000 keer de aardse zwaartekracht opliep.

Klein
Hoe kan het dat deze kleine organismen zoveel kunnen hebben? Het heeft vooral te maken met het feit dat ze zo klein zijn. Hoe groter een organisme is, hoe gevoeliger het is voor de zwaartekracht. Bacteriën kunnen veel meer hebben.

WIST U DAT…

ET
En dat is goed nieuws voor de wetenschappers die al jaren hopen een ET-achtig wezen tegen het lijf te lopen. Want het aantal gebieden waar buitenaards leven kan voorkomen is door deze ontdekking toegenomen. Blijkbaar kan leven op veel extremere plaatsen voorkomen dan gedacht. Bijvoorbeeld op massieve sterren die zich in de schokgolven van een supernova bevinden.

Panspermia
Ook vormt het onderzoek een argument voor de theorie die bekend staat als panspermia. Volgens deze theorie ontstond het leven niet op aarde, maar overal in het heelal en zijn microben met asteroïden en kometen meegereisd en op aarde terecht gekomen. Tijdens zo’n reis zouden de bacteriën aan krachten groter dan 300.000 keer de aardse zwaartekracht zijn blootgesteld. Het onderzoek toont nu aan dat dat haalbaar is.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd